Beantwoord 14 vragen en laat ons weten hoe u de duivensport beleefd!

KLIK HIER EN VUL IN!

INLOGGEN/AANMELDEN

Als u gebruikt wilt maken van onze website moet u zichzelf allereerst registreren

KALENDER

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

TIPS & MEER....

LAATSTE NIEUWS

Finale Derby Arona ...

Zondag 5 juli was het dan eindelijk tijd voor de grootse finale van de Derby Arona Tenerife. 541 gevleugelde strijders gingen voor de eerste keer naar Fuertanfentura, waarbij twee keer 100 ...

Sjaak Buwalda

Opnieuw - Ad ...

   Ik kan me voorstellen dat het gaat vervelen als je bijna wekelijks en dat jaar in jaar uit moet lezen dat weer goed of super gespeeld werd, maar gisteren 4 juli was weer niet ...

Ad Schaerlaeckens

Aanleveren Corabia ...

Komende zondag 5 juli krijg je de eerste mogelijkheid om jonge talenten aan te leveren voor de Corabia Winter Edition 2021. Een prachtige gelegenheid om duivensport te beleven tijdens de ...

Eenhoksracen in Spanje

Weer enorm - Ad ...

Hoe fraaier het weer, hoe slechter het is voor de sport. En gisteren 20 juni was het uitermate fraai weer met bijna overal een snel verloop. Waarom ‘slecht voor de sport?’ De ...

Ad Schaerlaeckens

Schatbewaarders ...

In deze serie over liefhebbers die hun best doen om een beroemde postduivenstam in stand te houden, staat deze keer Frans Labeeuw met zijn Stichelbauts centraal. Frans is een zoon van wijlen ...

Nico van Veen

Luc Vervoort - Ad ...

  'Zegt de naam Luc Vervoort je iets', vroeg een zeer bekende Nederlandse topspeler. 'Helemaal niets, nooit van gehoord'[, moest ik deemoedig erkennen. Daarbij dient ...

Ad Schaerlaeckens

'Trainingsvlucht ...

  'Duidelijkheid kwam alsnog...' We hebben inmiddels de 2e 'africhting' achter de rug. Na de eerste vlucht vanuit het Brabantse YSSELSTEYN, dicht bij DEURNE, ...

Evelien's Journaal

Finale Corabia Winter ...

Na alle uitdagingen van de afgelopen maanden was het gisteren dan tijd voor de finale van de Corabia Winter Edtion. Om 7.15 uur konden de 1376 finalisten gelost worden in Braganca, in het ...

Eenhoksracen in Spanje

Verbazing - John ...

De wereld veranderd snel. Vandaag zal de geschiedenis ingaan als de dag dat we weer op een terras konden gaan zitten. Corona maatregelen worden versoepeld, er komen meer mogelijkheden om je ...

John Logemann

FORMULIEREN

Ook hij  (17/8)

Ook de vrij jonge Remco Kok uit Noord Oost Nederland is tevreden over de eieren die hij bekwam. Met de jongen hieruit won hij gisteren 1, 2 en 3. Eerder gaf hij een duif uit duiven van mij aan sportvriend Voskamp. Een nazaat werd dit jaar beste Vitesse duif van Nederland.

Veel liefhebbers lichten hun (jonge) duiven bij. Als ze met deze duiven aan winterkweek kweek willen doen dan kunnen ze daar beter snel mee stoppen.

Wat een flater overigens die lossing van Bergerac. Meer info daarover op de site van Bosua. Hoe onnozel kan je zijn om te lossen zoals gebeurde. Dan weet je toch op voorhand dat zulke wedstrijden niets meer met faire krachtmetingen te maken hebben. Kees heeft gelijk! 


Artikel  (16/8)

Stukjes schrijven die iedereen tof vindt gaat natuurlijk niet. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur en smaak. Mijn vrouw leest in de krant ook andere artikelen dan ik. Nog nooit kreeg ik echter een opmerking in de geest van ´wat een waardeloos stuk was dat´. Daarvoor zijn de meeste te netjes en beleefd denk ik.  Soms krijg ik wel van meerderen een mail dat ze genoten hebben. Zo´n artikel stond afgelopen week in de Duif. Daarom dat ik het hier plaats. U vindt het onder Articles  en dan Nederlandse Artikelen 2019. ´Nostalgie´ zo heet het. Misschien vindt U er ook niets aan, dat is dan pech. Wat opvalt? Meerdere keren hoorde ik van jongeren dat ze het zo jammer vinden dat ze de tijd niet mee gemaakt hebben dat ´iedereen´ duiven had. Peter, Sjaak, Andre, Nel, Annie, Cor, Bart bedankt. Sommigen herkennen er zich in terug. Mooi.

Kris kras

Wat deden ze dat in Nederland goed zeg. Ik bedoel vandaag, vrijdag, spelen. Als het zaterdag bijna zeker zeer slecht weer is, zondag weinig beter en vrijdag zeker mooi dan lijkt het vanzelfsprekender dan het is. Denk alleen al aan de logistiek, het op het laatste uur inschakelen van chauffeurs. Voor zover bekend overal zeer vlotte concoursen. Helaas zou zo iets in Belgie nooit kunnen vanwege geen duivenwagens in eigen beheer.

TOF

Wat binnen gekomen referenties die deugd doen.

Louis en Eugene Stabel hebben goede, maar een doffer van een Engelse vriend, gekweekt uit twee duiven van mij, is een heel goede. Van de pas vervlogen Vierzon won een dochter weer 18e NPO nadat die eerder een 7e NPO won van Argenton en een 24e NPO van Chateauroux. De nestzus won 23e NPO.

Jason Stig heeft een doffer van me waarvan een zoon onlangs 50,000 USD won in een One Loft Race.

Marc en Jeroen v d Kooy zijn van die jongeren met wie ik toffe contacten heb. Ze komen hier helpen en ook om gezellig over duiven te babbelen. Voor hun werk krijgen ze eieren of duiven. Niet veel maar wel van goede. Verleden week wonnen ze van 4.716 duiven 1e, 4e, 6e, 9e. Allemaal gekweekt uit die krijgertjes.

Luc van Mechelen laat weten dat hij kanshebber is op weer een Nationale Asduif. Zijn 18-188 kweekte hij uit ´mijn´ ‘Adriano’ en die al drie Nationale Asduiven gaf.

Peter Voskamp dan weer schrijft dat hij de beste vitesseduif heeft van Nederland. In de afstamming ook duiven van mij zo laat hij weten. Is wel wat ver overigens.

Niet zover moet je gaan bij die duif van Urbain Mellemans België die op Internet te koop stond (pas verkocht). Beide ouders heeft hij hier gehaald en die duif won liefst 24 eerste. Natuurlijk kan je je daarbij vragen stellen over de concurrentie en de deelname maar dan nog. Falco Ebben doet gewoon voort zoals hij al jaren doet met zijn A S duiven.

WEER DIE WIND

Verleden zaterdag was de tweede dag van het jaar met een beukende zuidwester. Het waaide zelfs zo hard dat Afdeling 5 (Zuid Holland) uitstelde naar zondag. Of ze dat in de toekomst nog gaan doen is twijfelachtig want nu bewezen ook de jonge duiven dat ze uitstekend met die wind kunnen ‘dealen’.

Ik heb ooit duiven thuis gehouden als hevige wind werd voorspeld maar telkens bleek dat ik me om niets zorgen maakte. Ze kunnen er tegen. Evenals tegen snijdende koude en bloedheet weer bleek dit jaar meer dan ooit. Zo pakte hok van Gastel afgelopen zaterdag in ZAV van Melun met jongen 12 duiven op een halve minuut. Hij won ook 2, 3 en 4. Jammer voor Kevin van die 1e prijs en tof voor ons. Overigens hadden we wel geluk. Die duif won ook 1e in Overkoepeling en dat dankten we vooral aan het binnenkomen. Dat is vooral van belang bij je eerste duif/duiven. De andere verloren wel tijd maar dat zal bij de meeste wel zo zijn geweest zeker?

FOEI

Verder speelde men in Belgie Nationaal Chateauroux. Op zulke vluchten zijn in deze tijd van het jaar drie nationale winnaars. Een met de oude, een met de jaarlingen en een met de jongen. Knap hoe snel Pipa daar steeds bij is, maar wat mensen niet snappen en evenmin waarderen? Dat de winnaars bij de jaarlingen en oude uitgebreid aandacht kregen maar de winnaar jongen en snelste van alle 33.000 duiven werd genegeerd. Natuurlijk moet er iets zijn voor gevallen tussen Nederlander Wijnand de Bruijn en Pipa. Maar toch. Als medium moet je soms toegevingen doen. Al is het alleen maar voor de eigen reputatie. De ambitie is er hier niet meer zo, maar vroeger maakte ik veel reportages van Nationale winnaars. Die vond ik ook niet allemaal even sympathiek (zij mij misschien ook niet…) maar ik probeerde ze toch de eer te geven die ze toe kwam. Omdat je dat als medium verplicht bent.


Een ongeloofwaardig voorval  (14/8)

 Met jonge duiven moet je vroeg gaan rijden. Je moet ze veelvuldig lappen. Ze moeten eerst weg trekken. Nooit lappen met slecht weer. Heel kort bij huis beginnen, twee kilometer is ver genoeg. Niet verder rijden als ze niet voor je thuis zijn. En meer van die goedbedoelde adviezen kan je overal horen en lezen. Maar wat dan te denken van onderstaande. Het is even ongelooflijk als waar.

ECHT GEBEURD

Wat in mijn ‘melkersbestaan’ niet veranderde zijn de enorme aantallen vreemde jongen die hier binnen lopen. Dat was 20 jaar geleden al zo, van twee Centrale hokken kwam men hier om de wee weken die opvangers op halen, en daarin is niets veranderd. Een dag of tien terug was de ‘vangst’ weer acht vreemden op enkele dagen tijd. Die worden dan, als ze goed gegeten hebben, buiten gegooid maar het zijn uitzonderingen die vertrekken. Vervolgens zet ik ze in een speciaal hokje voor opvangers. En dan, als ze lijken opgeknapt, worden ze een aantal km van huis los gelaten. Zo ook gisteren.

STOMVERBAASD

Het betrof acht jongen. Het was wel zwaar bewolkt met flinke buien maar de lucht was niet ‘ziek’ zoals ze hier zeggen. Verder stond er een stevige zuidwestenwind en omdat het allemaal Nederlandse duiven waren achtte ik de kans redelijk groot dat ze,  weldoorvoed als ze waren, hun thuishok zouden bereiken, temeer het allemaal vroege jongen betrof met chip, die dus waarschijnlijk gespeeld waren. De afstand was hemelsbreed van mij vandaan 32 kilometer.

Maar wie schetst mijn verbazing toen ze ’s avonds op een na allemaal terug op het hok zaten. Wel te verstaan, terug op mijn hok. Mijn eigen duiven ineens zo ver lappen? Ik zou het voor geen goud durven. Zelfs de oude niet eens.

Ik moest denken aan al die talloze jongen die ook ik al verloor van lapvluchtjes van amper 5 of 10 km. Aan al die liefhebbers die hun duiven al wel vijf keer of meer gelapt hadden voor ze op 10 km ‘zaten’ en aan de jeugdige Kampioen Christian v d Wetering.

CHRISTIAN

Over hem las ik eens dat hij de eerste de beste lapvlucht zijn jongen al op tientallen km van huis loste. Ik kon het niet geloven, dit moest een misverstand zijn. Daarom het maar eens aan Christian zelf gevraagd en het was wel degelijk waar. Sterker, van die afstand werden ze zelfs een voor een gelost. Ze komen dan weliswaar slecht naar huis maar ze komen wel naar huis, de verliezen blijven beperkt. Nu geloof ik hem dus wel.

Ik moest ook denken aan die Belg. Het was weliswaar een fondspeler, jonge duiven hoefden niet te presteren en die werden ineens op Quievrain gezet, voor hem ongeveer 120 km. Die komen wel met de rest mee naar huis, zo zei hij. Maar er was wel een voorwaarde. Hij durfde dat pas in augustus en september.

VIJF KILOMETER

Ik heb die jongen dan maar afgegeven in Goirle. Daar worden ze opgehaald door een beheerder van een centraal hok. Een ervan, een prachtjong, had echter een knijpring om met een telefoon nummer. Die man heb ik gebeld. Het jong was verloren gegaan van een lapvluchtje van 7 km. ‘’ Laat hem maar los’, zei hij. ‘Het is voor mij te ver om hem te komen halen.’ Ik wist niet wat ik moest zeggen.

Stel je voor. Een duif die maanden rondgevlogen heeft en ‘te dom’ is om van amper 7 km samen met hokgenoten het thuishok te bereiken die hier zo maar terug komt van ruim 30 km terwijl die hier hoogstens een dag rond gevlogen heeft. Ik moest denken aan die liefhebber uit De Pinte (een Spaans klinkende naam). De Pinte is 103 km hier vandaan. De man was ook een jong verloren van een lapvluchtje. Die liep hier binnen, ik moest hem ook maar los laten en weet je wat? Hij vloog inderdaad terug naar de Pinte maar vervolgens weer naar mij. Vervolgens enkele keren op en neer.

We konden geen van beide nog iets met die duif doen, hij stuurde ‘het kaartje’ en in overleg met hem heb ik hem aan Mathijs gegeven, het jongste lid van de club. Over duiven raak je echt niet uit gepraat. Wat je wel kan concluderen is dat er meer moet zijn dan afstand en ervaring wat, vooral in juni, het oriënteringsvermogen van jonge duiven hindert.

Geheim van Koopman  (9/8)

Waarom die Koopman zulke goede duiven heeft? Als hij er iemand van verdacht dat die betere duiven had dan hij moest hij die hebben.

Als jonge gast kwam hij hier al een duivenpraatje maken met zijn beide ouders als ze op doorreis waren naar van Loon of de Janssens. Want de betere Vitesse en halve fondduiven moest je TOEN (!) in deze contreien zoeken vond Gerard. Vooral van Loon had hij heel hoog zitten. Met Kerstmis stuurde ma Koopman altijd een cadeautje dat ik naar Louis moest brengen.

Ze is trouwens bijna tot haar dood blijven bellen en steeds zei ze hoe trots ze was op haar beide zoons. De broer van Gerard ken ik omdat die hier ooit een zoon van Mister Emmerveen kwam brengenomdat ik hem ergens mee geholpen had. Nadien werd de focus verlegd naar de fond en Gerard bleef doen wat hij altijd gedaan had en waar hij goed in was. Terwijl anderen op zoek waren naar betere medicijnen of betere dierenartsen zocht hij naar betere duiven. Nu dus FONDduiven. En vervolgens was het ´fly or die´. Of hij de juiste duiven had aangeschaft zou wel blijken op de wedvluchten. Weinig komt je in dit leven zo maar aan waaien. Zeker goede duiven niet.

En nu we toch aan het complimenteren zijn: Van Chateauroux nationaal had Rik Hermans als eerste drie jonge duiven. En ´Nationaal´ is daar echt nationaal. Nu was het de Bruijn soort dat van zich liet spreken.


Gisteren  (9/8)

Met de oude hadden we weken terug een vlucht met een ziedende zuidwester die tot veler verbazing vlotjes verliep. Ondanks dat de duiven bij aankomst letterlijk van het dak waaiden geen verliezen en werd door ons zelfs zeer goed gespeeld. Dat laatste was eerder normaal. Juist met snelheden van 2.000 mpm of meer moeten de duiven supervorm hebben en dat hadden ze en hebben dat nog steeds. Bezoekers vandaag stonden versteld. De lijfjes trilden alsof er stroom op stond maar het seizoen is voorbij. Helaas.

Die vlucht met die zuidwesterstorm gold wel oude duiven. Gisteren weer stormachtig weer maar nu waren jongen mee. Opnieuw verbazing hoe dik ze vielen. Dat kon niet anders dan heel goed zijn dachten de letters. Maar wat me niet aanstond, nou ja… Ook bij de buren vielen ze dik.

ZO MOET HET

‘Geen mens die ons gisteren proficiat gewenst heeft’, klaagde een van de mannen. In het begin bij elke 1e prijs gelukwensen, nu geen hond. Jaloezie?’ ´Nee hoor´, stelde ik hem gerust. Zo moet het juist. Die eerste prijzen en goede prestaties moeten zich zo aaneenrijgen dat het normaal wordt en WEER proficiat wensen gaat vervelen.

ZE LEREN HET NOOIT

Ik had voor de buitenlanders wat jongen klaar gezet. Ze waren van de beste maar ze hadden er geen oog voor. Ze wilden vroege jongen waarmee gevlogen werd of beter nog jaarlingen.

‘Dat kan wel, maar dan pak ik de slechtst presterende’ zei ik. Ze waren verbaasd. ‘Was ik er zo een?’ leken ze te denken. Bij X mochten ze wel kiezen uit de bevlogen jongen. Dan moet je naar X gaan’, zei ik, mijn best doend niet sarcastisch te klinken. En ze gingen naar X. De ondergang tegemoet.

KOOPMAN

Brabanders, provinciegenoten dus, hebben de eigenschap te denken dat zij de beste duiven hebben. Vooral de kwaliteit in het noorden wordt vaak gehekeld en men verwijst naar de concoursduur van vitesse vluchten daar. Inderdaad vaak erg lang. Een paar jaar geleden vergeleek ik het verloop. Na vijf vluchten nog niet een met een concoursduur van meer dan zes minuten. In een samenspel in het Noorden niet een vlucht die in minder dan zes minuten gedaan was. Maar zou het niet kunnen dat ze daar misschien geen snelle duiven hebben maar wel sterkere? Koopman met name moest er destijds nogal aan geloven met zijn kettinguitslagen. Nu hoor je daar niet meer over. Wijzer geworden misschien?

NOGMAALS KOOPMAN

Je kan er gewoon niet onderuit hoeveel liefhebbers enorm lukken met duiven van Gerard. Van Zeeland tot Zuid Limburg en alles daar tussen.

Vooral die R Bakker schijnt voor de kleine fond duiven te hebben van een andere planeet. Het zijn……… Koopmanduiven. Dus neem mannen als Koopman, Leideman, Dijkstra en anderen maar gerust serieus. Zeker als het over verdere afstanden gaat. Neem maar aan dat als Brabanders vitesse zouden spelen met hun fondduiven de vluchten ook aanmerkelijk langer zouden duren. 

 SPONSOREN

 

 

Bonnenverkoop.nl

 

 

 

 
 

GESPONSORDE LINKS

EENHOKSRACEN

 

 

 

DUIVENTRANSPORT

MAGAZINES

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

'Trainingsvlucht NIERGNIES (Fr)' - ...

  'Duidelijkheid kwam alsnog...' We hebben inmiddels de 2e 'africhting' achter de rug. ...

Evelien's Journaal

Verbazing - John Logemann -

De wereld veranderd snel. Vandaag zal de geschiedenis ingaan als de dag dat we weer op een terras konden gaan ...

John Logemann

GESTART MAAR NOG IN HET ONGEWISSE... - ...

Met alle aanpassingen zoals voorgeschreven en volgens alle richtlijnen is de kop eraf zoals we dat noemen, maar of ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Finale Derby Arona Tenerife / grandioos ...

Zondag 5 juli was het dan eindelijk tijd voor de grootse finale van de Derby Arona Tenerife. 541 gevleugelde strijders ...

Sjaak Buwalda

Opnieuw - Ad Schaerlaeckens -

   Ik kan me voorstellen dat het gaat vervelen als je bijna wekelijks en dat jaar in jaar uit moet lezen ...

Ad Schaerlaeckens

Weer enorm - Ad Schaerlaeckens -

Hoe fraaier het weer, hoe slechter het is voor de sport. En gisteren 20 juni was het uitermate fraai weer met bijna ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor