Beantwoord 14 vragen en laat ons weten hoe u de duivensport beleefd!

KLIK HIER EN VUL IN!

INLOGGEN/AANMELDEN

Als u gebruikt wilt maken van onze website moet u zichzelf allereerst registreren

KALENDER

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

TIPS & MEER....

LAATSTE NIEUWS

Opleren - Ad ...

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. Meen toch dat we dat iets genuanceerder moeten zien. Een tijdje terug was ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen deze morgen Sjan belde en zei dat ‘we de eerste waren’ vreesde ...

Ad Schaerlaeckens

Pseudomonas aeruginosa ...

Een duivenmelker zei afgelopen week bij het onderzoek van zijn duiven tegen mij, dat hij het idee had dat ik antibiotica wel heel erg haatte. Ik moest glimlachen.

Nieuwsbrief Dierenarts Peter Boskamp

Tijd vooruit > -;) - Ad ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: 'Zo is het Engels koningshuis voor de roddelbladen een onuitputtelijke ...

Ad Schaerlaeckens

Oude doos - Ad ...

  Iedereen heeft van die momenten dat het hem niet goed gaat. Maar als zo'n moment lang duurt wordt dat vervelend. Kun je het geloven dat ik er door heb leren liegen? 'Prima' ...

Ad Schaerlaeckens

Duivenvaccins - Peter ...

De laatste maanden zijn er diverse artikelen verschenen in duivenbladen over het vaccineren van de duiven. Ook ik heb er een aantal opmerkingen over gemaakt. Wat me echter opvalt, is dat de ...

Nieuwsbrief Dierenarts Peter Boskamp

Goed te weten - Ad ...

Er kwamen meerdere bedankjes binnen voor wat ik ooit schreef m.b.t. voor lichten van de kwekers voor het koppelen. Ik schreef dat ik dat nog nooit gedaan had bij de duivinnen. Sommigen, (en ...

Ad Schaerlaeckens

Hallo allemaal - ...

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg meerdere berichten waarom er nog geen nieuw journaal was...? Ook waren er mensen ...

Evelien's Journaal

Minder actief - Ad ...

Ja het klopt dat ik de laatste tijd minder actief ben. Dat heeft alles te maken met medicatie die me zweverig, onvast en vooral moe maakt. Hopelijk niet voor lang.

Ad Schaerlaeckens

FORMULIEREN

De dag na pakjesavond in Maleisië. Een avond waarop we probeerden de Nederlandse gezelligheid een beetje naar Maleisië te brengen. Hetgeen goed lukte met typisch Nederlandse Sinterklaashapjes (vooral zoet) en wat meer internationalere hartige snacks. Via Youtube lukte het zelfs om de klassieke liedjes in huize Beekman in Sungai Buloh ten gehore te brengen.

Helaas bleek een verpakking van een toonaangevende internationale firma na het openen leeg. Erg teleurstellend voor Sinterklaas en de ontvanger van het pakje. Nog nooit eerder zoiets meegemaakt met een internet bestelling. Ik ben ook wel benieuwd hoe de klantenservice van de firma in kwestie hierop reageert. Morgen maar eens proberen of ik ze te pakken kan krijgen.

Voor het overige puilt de koelkast nu helemaal uit. De vele zoetwaren uit Nederland plus een laatste zending via de Nederlandse vereniging zullen ons nog dagen, zo niet weken na pakjesavond aan Sinterklaas doen terugdenken.

Terugdenken doe ik in deze tijd ook vaak aan de duivensport. Niet alleen doordat ik deze week een foto zag van mijn ingebouwde hok (de buurman meende het nodig te vinden een schutting direct langs mijn grond te plaatsen), maar ook doordat ik alweer de eerste teleurgestelde berichten over de winterkweek las.

Zelf deed ik vrijwel nooit aan winterkweek. Op een enkel jaar na heb ik daar altijd vanaf gezien vanwege de simpele reden van tijdgebrek. Al dan niet in combinatie met de geringe opbrengst die de winterkweek mij opleverde in de paar jaar dat ik mij hieraan waagde. Een gemiddelde van iets meer dan een jonge duif per koppel wist ik niet te scoren. Bij een koppeling rond Kerst lag dit ook niet veel hoger maar dan had ik in ieder geval voldoende tijd.

Pas vanaf de tweede ronde begon de opbrengst aan jonge duiven normale proporties aan te nemen. Hoe dat precies kwam weet ik niet. Wellicht had het te maken met de voorbereiding van mijn kweekduiven of met het feit dat sommige, vooral doffers, al op leeftijd waren.

In mijn laatste actieve jaar kende ik het probleem niet of nauwelijks en juist in dat jaar was mijn kweekhok jonger dan ooit. De opbrengst was ook hoger dan ooit en ook beter dan ooit. Ik kweekte dat jaar meerdere jongen die zich in het snuitje van de uitslag wisten te klasseren. Dit alles na een soepele kweek en vermoedelijk juist door een soepele kweek.

Iedereen kent wel van die jaren die later te boeken ingaan als super kweekjaren. Van het ene jaar heb je na drie tot vier seizoenen geen duif meer op je hokken terwijl je van een jaargang later drie tot vier seizoenen daarna zomaar nog een tiental duiven hebt zitten die hun boontjes super verdienden. Vaak nog uit grotendeels dezelfde ouders bovendien.

Gekende topspelers spreken er dan vaak over dat de conditie/gezondheid van de ouderdieren in dat betreffende jaar super was. Ik ben de laatste om dit te bestrijden maar zou er nog iets aan toe willen voegen. De kweek verliep in dergelijke jaren gelijkmatig. “In sync” zou ik willen zeggen. Niet dat de helft van het aantal koppels al jongen van 25 dagen in de schaal had liggen terwijl het de andere helft juist pulletjes in de pan had liggen. Of alles wat daartussen zit. Door de goede conditie van de ouders en gelijkmatige leg groei(d)en de jongen dus ongeveer in hetzelfde tempo op. Is/was de voerbehoefte van de ouders ongeveer continu hetzelfde, aten ze zo ongeveer op hetzelfde tijdstip de bijproducten, etc.

Met een klein aantal koppels per hok is dit natuurlijk makkelijker te realiseren dan met een kweekhok bestaande uit 40 koppels of zo.

Het voordeel van een mooie gelijkmatige kweek is ook dat de jongen de volgende fase van hun leven grofweg op dezelfde leeftijd doormaken. Een pulletje dat geboren wordt drie weken na zijn overige hokgenoten komt ook simpelweg drie weken later buiten. Wanneer zijn hokgenoten al vliegen komt deze duif letterlijk en figuurlijk voor het eerst buiten.

Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de voedsterduiven tegenwoordig zo populair zijn bij de liefhebbers die een beetje meer ruimte ter beschikking hebben. Op deze wijze kun je snel meerdere jongen van hetzelfde koppel hebben. En als je de eieren even koud laat liggen (en dagelijks keert) kunnen de beide rondes van het betreffende koppel zo goed als gelijktijdig afgezet worden.

Voor degenen die dit niet hebben zou ik adviseren de kweek af te breken als de koppels te veel uit elkaar dreigen te lopen. Als u eind november gekoppeld heeft en helft van de duiven heeft volgende week zondag (13 december) nog niet gelegd dan is het wellicht een idee de eerste koppeling te zien als een lange voorkoppeling en de duiven even te scheiden. Een week of twee weken en dan weer bij elkaar. U zult versteld staan hoe vlot en gelijkmatig de koppels dan weer op eieren komen.

Een clubgenoot deed dit vele jaren terug en het verschil was opmerkelijk. Niet alleen had hij een prachtige ronde jongen na de tweede koppeling, ook presteerden de duiven stukken beter dan de duiven die de jaren daarvoor uit een tobbende kweek geboren waren.

Stemming NPO-ledenraad. Nog even terug naar de NPO-ledenraad van vorige week. Deze week wierp ik een blik op de stemmingen. Een aantal zaken viel op. De sectie Vitesse/Midfond, Dagfond en Jong die allen toch besloten hadden de pijp aan Maarten te geven stemden voluit mee met twee stemmen per sectie.

Opmerkelijk genoeg had de sectie Marathon maar één potentiële stem. Potentieel omdat die stem die niet uitgebracht werd, op geen enkele van de stemmingen. Een beetje eigenaardig en ik ben eigenlijk wel benieuwd waarom er maar een vertegenwoordiger was en waarom hij niet van zijn stemrecht gebruikt maakte? Ook het platvorm Transport kende overigens maar één stemmer. De vraagt die rijst is, had deze groepering geen tweede vertegenwoordiger?

Wat verder opviel is dat de sectie Dagfond op twee stemmingen niet hetzelfde stemde. Telkens stemde men eenmaal tegen en onthield men zich eenmaal van stemming. Los van het feit dat het niet veel uitmaakte voor de totale stemming verbaasde mij dit wel. Als vertegenwoordiger van een sectie stem je volgens mij niet op persoonlijke titel maar uit naam van de zeer waarschijnlijk niet geraadpleegde achterban. Dit laatste was natuurlijk vrijwel onmogelijk in deze tijd maar dan had het mij beter geleken om beide stemmen op elkaar af te stemmen.

Ook de stemmingen van de sectie Jong riepen bij mij vraagtekens op. Men onthield zich maar liefst vijf keer van een stemming. Een echte lijn in de ontwerpen waarop men zich van stemming onthield kon ik niet ontdekken. Men stemde niet over de volgende zaken:

– de sector vluchten Midfond, waar men in mijn ogen voor had moeten zijn gezien de (eerdere) hang naar grotere concoursen.

– de extra vitesse vlucht.

– het omwisselen van een Vitesse – en een Midfondvlucht.

– het aantal Dagfondvluchten beperken tot 5, waar ik verwacht had dat men de sectie Dagfond zou steunen omdat veel jonge duivenspecialisten ook een sterke voorkeur hebben voor de Dagfond.

– het splitsen van sector 1, waar men in mijn ogen voor had moeten zijn gezien het gejammer over verliezen van de jonge duiven bij een dergelijke breedte lossing.

Voor de rest was ik verrast door het aantal tegenstemmen en onthoudingen uit mijn eigen afdeling (6). De kiesman stemde slechts driemaal voor. Voor de rest was hij tegen of onthield zich van stemming. Erg kritisch als je het mij vraagt.

Voor het overige waren en zijn er weinig gebeurtenissen in duivenland om mijn licht over te doen schijnen.

OP EIGEN HONK

Heeft de Maleisische regering de zogenaamde CMCO-maatregelen voor de meeste staten opgegeven. Echter niet voor Sabah, Kuala Lumpur en Selangor. De laatste twee staten zijn voor ons het belangrijkst want in de één woon en werk ik en in de ander kom ik met enige regelmaat. Dit betekent dat er voor ons qua beperkingen dus nog niets verandert. Vooralsnog tot 20 december.

Vreemd is het dan wel weer dat het reisverbod tussen de verschillende staten is opgegeven. Niet heel erg slim als je het mij vraagt want juist in de staten waar men de beperkte lockdown wil handhaven is de welvaart, dus reislust, het grootst. Verdere verspreiding van het virus ligt dus op de loer. Althans naar mijn bescheiden mening maar de expert zullen er zonder twijfel wel een verklaring voor hebben.

 

Al bij al afwachten maar weer,

 

Tot volgende week,

 

MichelSPONSOREN

 

Bonnenverkoop.nl

 

 
 
 

GESPONSORDE LINKS

Logo of the Loft

EENHOKSRACEN

 

 

 

 

 

DUIVENTRANSPORT

MAGAZINES

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor