Beantwoord 14 vragen en laat ons weten hoe u de duivensport beleefd!

KLIK HIER EN VUL IN!

INLOGGEN/AANMELDEN

Als u gebruikt wilt maken van onze website moet u zichzelf allereerst registreren

KALENDER

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

TIPS & MEER....

LAATSTE NIEUWS

Lezenswaardig - Ad ...

Afgelopen weekend twee reportages gelezen zonder al dat opvoeren, belichten, lekkere koffie, sympathieke melker, laatste nog niet van gezien, een uur trainen, bijlichten en meer van dat ...

Ad Schaerlaeckens

Schema voor de kweek - ...

  In deze tijd liggen er bij de meeste liefhebbers al wel eieren of misschien wel al jonge duifjes in het nest. Hopelijk heeft u een goede voorbereiding gehad, voordat er gekoppeld ...

Willem Mulder

Antibiotica en Paratyfus ...

Het was al in de jaren negentig van de vorige eeuw duidelijk dat het overmatige gebruik van antibiotica het risico in hield, dat de bacteriën die ze moesten bestrijden zich meer en meer ...

Nieuwsbrief Dierenarts Peter Boskamp

Aktueel - Ad ...

  ‘Ik wil u laten weten dat ik zeer vereerd ben om genoemd te worden in u column. Dit geeft me zeker een gevoel van voldoening. Ook heb ik gemerkt dat heel veel mensen u column ...

Ad Schaerlaeckens

Harm Berghorst - ...

  Vorige week overleed Hielko Postma uit Eenrum met wie ik de eerste column over de verschillen en overeenkomsten in de duivensport van vroeger en nu schreef. Met het overlijden van ...

Nico van Veen

Wat een klapper - Ad ...

  De jaarlijkse verkoop van een ronde zomerjongen van W de Bruijn door sprtblad de Duif moest nu om begrijpelijke redenen online plaats vinden. Het is een ongelooflijk succes geworden. ...

Ad Schaerlaeckens

Wist U dat? - Peter ...

Er zijn in de duivensport, medische gezien, een aantal zaken die vaak onderbelicht blijven, waardoor er allerlei misverstanden blijven bestaan. Dit varieert van simpele zaken tot meer ...

Nieuwsbrief Dierenarts Peter Boskamp

Einde bijzonder jaar in ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan richting de kerstdagen en eindejaarviering. Op naar 2021... Joepie wil ik bijna ...

Evelien's Journaal

Tip - Ad Schaerlaeckens -

  Vlaming J liet me weten blij te zijn met de tip die ik eerder gaf. Het is nu 4 jaar geleden dat ik hier schreef dat je voor winterkweek alleen de doffers maar hoeft te lichten. Heeft ...

Ad Schaerlaeckens

FORMULIEREN

 

Zondag 4 oktober 2020. Buiten is het weer grijs. De laatste tijd schijnt de zon wat minder uitbundig maar nog altijd is het wel lekker warm. Het weer is dit weekeinde goed te vergelijken met dat van vorig weekeinde toen we vier dagen en drie nachten in het nationale park Taman Negara doorbrachten.

Ideaal weer voor een dergelijke trip want in de volle zon wil je in Maleisië niet een (halve) dag buiten zijn. Je wordt dan bijna letterlijk levend gebraden. Zelfs bij een vrijwel geheel bewolkte hemel en beschermd door het prachtige tropische regenwoud kleurden mijn onbedekte armen en benen nog meer dan behoorlijk.

Wellicht was het de combinatie van licht, lucht en water die ervoor zorgde. We zaten namelijk regelmatig in een boot op de prachtige rivieren die het regenwoud doorkruisen. Plaatste ik vorige week nog foto’s van internet, deze week zijn ze van eigen hand. De mooiste foto’s maakte ik op de derde dag toen we een zogenaamde cascade gingen bezoeken. Echter ook de privétrip per boot naar het Guesthouse (www.seramaholiday.com) op dag één was een hoogtepunt. Er waren geen andere gasten dus hadden we de boot voor onszelf.

Het was het begin van een al bij al een gedenkwaardige vakantie. Omdat we op internet in het Guesthouse na geheel verstoken waren van contact met de buitenwereld. We leefden er als het ware in een soort bubble. In het Guesthouse samen met de eigenaren en het personeel want andere gasten ontbraken.

Hetzelfde gold voor de tochtjes door het tropisch regenwoud. In de jungle troffen we slechts enkele verdwaalde medebezoekers, waarvan we sommigen op de tweede dag al begonnen te herkennen omdat we steeds dezelfde mensen tegen het lijf liepen. Voor de rest was er veelal sprake van serene rust al zou het gebruik van elektrische motoren of de zogenaamde long boats nog wel een stapje in de goede richting zijn.

Wat overheerste was de prachtige schoonheid van de jungle met zijn imposante groen in combinatie met vele immense boomstronken en/of stammen op de grens tussen oever en rivier. Als mens die zijn vierenvijftigste verjaardag vierde tussen woudreuzen van meer dan vierhonderd jaar oud voel je je dan bijzonder klein en ondergeschikt aan het systeem.

De duivensport was vorig weekeinde dan ook weer even letterlijk erg ver weg. Ik kreeg niets mee van de afgelaste vluchten van de Zuidelijke afdelingen en zag pas vandaag het verloop van de najaarsklassiekers. Ik heb werkelijk geen seconde aan de duivensport aan gedacht.

Echter ook de duivensport lijkt figuurlijk terug te keren uit de jungle waarin onze mooie hobby verzeild was geraakt. Onder leiding van het nieuwe bestuur worden een aantal gordiaanse knopen systematisch ontward. Zoals ik in mijn vorige schrijfsel al schreef blijken de losse stukken die de laatste weken het daglicht zagen onderdeel van een groter beleidsplan. Een beleidsplan dat nog niet af is en waar nog behoorlijk wat hoofdstukken moeten worden ingevuld maar waarvan de contouren meer dan duidelijk zichtbaar zijn.

Het is duidelijk welke richting het bestuur uit wil. De rol van de verenigingen en de afdelingen wordt door het nieuwe bestuur gekoesterd. Ze vormen de hoekstenen van de duivensport. Zij zijn de kurk waarop de sport drijft en moeten de basis blijven vormen van de sport. Belangrijk instrument hierbij is het geven van een zwaardere stem aan de afdelingen in de besluitvorming tijdens de ledenraad. Het aantal afdelingsvertegenwoordigers in de ledenraad zal bij aanname van dit beleid spoedig verdubbelen.

Door deze verdubbeling wordt de invloed van de secties een stuk minder groot. Waar ze tot op heden samen met de platvormen bijna de helft van het aantal stemmen hadden gaat dit terug naar zo’n vijfentwintig procent. Als de sectorbesturen tenminste op peil blijven (tenminste 3 bestuurders). Is dit namelijk niet het geval dan verliest een sectie (tijdelijk) het stemrecht.

De eerste sectie voelde de bui ogenschijnlijk al hangen. Onder het motto dat bijna al hun speerpunten waren ingelost hangen de bestuurders van de sectie Dagfond hun bestuurdersjas reeds aan de wilgen. Als ik een aantal mannen niet wat beter zou kennen zou ik haast denken dat de bestuurders weglopen voor de meer uitvoerende/organiserende taak die het NPO-bestuur voor ogen heeft voor de sectie besturen.

De sectiebesturen moeten in de ogen van het NPO-bestuur namelijk hun spel opleuken. Aantrekkelijker maken voor binnen- en buitenwacht. Het nieuwe bestuur heeft hier duidelijke, soms best wel creatieve ideeën over. Ideeën waarvoor je aan de slag en de boer op moet en die je niet vanuit de ivoren toren kunt realiseren. Ik ben dan ook wel benieuwd hoeveel sectiebestuurders er overblijven en hoeveel nieuwen er zullen opstaan. Als het op werken aankomt geven vele wat commerciëlere bestuurders vaak niet thuis.

Ook interessant is het standpunt over het beleid ten aanzien van de elektronische constateersystemen. Hier is een duidelijke stap uit de jungle genomen. Het bestuur wil vooral de leveranciers volgen en geen megalomane projecten opstarten met eigen eisenpakketten, etc. Ten opzichte van midden jaren negentig is de invloed op de leveranciers natuurlijk aanzienlijk afgenomen. Recht evenredig met het aantal leden ben ik geneigd om te zeggen. Het nieuwe bestuur lijkt dit duidelijk in te zien.

In dit kader ben ik ook nieuwsgierig hoe men in Papendal verder gaat met de Zeeuwse erfenis van het vorige bestuur. Waar door het vorige NPO-bestuur hard op de trommel geslagen werd is het nu angstaanjagend stil. Het lijkt er eerlijk gezegd op dat de huidige bestuurders het project niet zo zien zitten. Ik kan er ergens in het beleidsdocument overheen gelezen hebben maar ook op het to-do-lijstje voor 2021 kan/kon ik het troetelkindje van de vorige voorzitter niet terugvinden.

Wellicht broedt men op een terugtrekkende beweging voordat men er iets over wil publiceren. Van de gedwongen overgang naar nieuwe systemen lijkt echter in zijn geheel geen sprake meer te zijn.

Dit geldt volgens mij ook voor de afdeling Zeeland zelf. Behalve mooie documenten lees ik zo ongeveer helemaal niets over de pilot. Geen duidelijke resultaten, geen duidelijk toekomstperspectief, etc.

Het enige concrete dat ik de afgelopen maanden las/zag was vage “prietpraat” in een vage presentatie voor het voorzittersoverleg. Een presentatie met een al even zo vage naam “Op weg naar het einddocument”. De inhoud op de diverse slides deed mij nu niet direct van enthousiasme opveren.

Tezamen met de oorverdovende stilte rond het nieuwe gebouw van stichting de Nishoek is het Zeeuwse project in mijn ogen aan het ondergaan in plaats van na een worsteling boven te komen. Misschien is het tijd om eens klare wijn te schenken ……

Overigens zorgt het oprukkende Coronaspook ook in duivenland weer voor de nodige issues. Gelukkig net buiten het seizoen maar toch. De bijeenkomst van 3 oktober gepland door het NPO-bestuur werd al gecanceld en ik zag ook dat de Golden Ten al verplaatst is naar januari. Veel huldigingen zullen er de komende maanden ook niet plaatsvinden al wordt er voor tentoonstellingen nu gewerkt aan een protocol.

Oprecht vraag ik mij echter af wie er met een dagelijks aantal besmettingen van rond de vierduizend nu nog in een veelal muf verenigingslokaal wil zitten. Gezien de leeftijdsopbouw van de gemiddelde vereniging en haar bezoekende achterban lijkt me het überhaupt aan te bevelen elkaar niet te veel op te zoeken en geen risico’s te nemen.

OP EIGEN HONK

Zijn we dus sinds dinsdagavond weer thuis na een prettig uitje. Met een schuin oog kijk ik alweer na een volgend tripje. Binnenlands want ik vrees met grote vreze dat de grenzen nog wel even gesloten zullen blijven. Vooralsnog zijn deze grenzen, voor het reizen van en naar Maleisië, gesloten tot en met 31 december. Ik vrees echter dat gezien de sterke stijging van het aantal gevallen buiten Maleisië en vooral in de Westelijke wereld dit nog wel eens verlengd zou kunnen worden.

Het is zelfs de vraag of met het ook in Maleisië aanzienlijk toenemende aantal gevallen de grenzen tussen de verschillende staten (feitelijk een soort provincies) wel open zullen blijven. De ene staat is namelijk zwaarder getroffen dan de andere en in een eerder stadium heeft men het reizen tussen staten al eens verboden.

Helaas, of is het misschien gelukkig, kan ik hier niets aan veranderen.

aTenslotte wil ik veel lezers nog bedanken voor de twee zaken. Ten eerste de vele steunbetuigingen en opbeurende reacties na mijn vorige weekstuk en ten tweede voor de enorme berg felicitaties die ik mocht ontvangen voor mijn verjaardag. Beiden waren hartverwarmend en doen mij zeker goed.

 

Tot een volgende keer,

 

MichelSPONSOREN

 

Bonnenverkoop.nl

 

 

 

 
 
 

GESPONSORDE LINKS

Logo of the Loft

EENHOKSRACEN

 

 

 

DUIVENTRANSPORT

MAGAZINES

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

Ruitijd en meer - John Logemann -

De ruitijd hier op het hok, maar ook bij de vliegers op de hokken bij Wim, verloopt geleidelijker dan bij de ...

John Logemann

COLUMNS

Lezenswaardig - Ad Schaerlaeckens -

Afgelopen weekend twee reportages gelezen zonder al dat opvoeren, belichten, lekkere koffie, sympathieke melker, ...

Ad Schaerlaeckens

Schema voor de kweek - Willem Mulder -

  In deze tijd liggen er bij de meeste liefhebbers al wel eieren of misschien wel al jonge duifjes in het ...

Willem Mulder

Aktueel - Ad Schaerlaeckens -

  ‘Ik wil u laten weten dat ik zeer vereerd ben om genoemd te worden in u column. Dit geeft me zeker een ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor