Beantwoord 14 vragen en laat ons weten hoe u de duivensport beleefd!

KLIK HIER EN VUL IN!

INLOGGEN/AANMELDEN

Als u gebruikt wilt maken van onze website moet u zichzelf allereerst registreren

KALENDER

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

TIPS & MEER....

LAATSTE NIEUWS

Opleren - Ad ...

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. Meen toch dat we dat iets genuanceerder moeten zien. Een tijdje terug was ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen deze morgen Sjan belde en zei dat ‘we de eerste waren’ vreesde ...

Ad Schaerlaeckens

Pseudomonas aeruginosa ...

Een duivenmelker zei afgelopen week bij het onderzoek van zijn duiven tegen mij, dat hij het idee had dat ik antibiotica wel heel erg haatte. Ik moest glimlachen.

Nieuwsbrief Dierenarts Peter Boskamp

Tijd vooruit > -;) - Ad ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: 'Zo is het Engels koningshuis voor de roddelbladen een onuitputtelijke ...

Ad Schaerlaeckens

Oude doos - Ad ...

  Iedereen heeft van die momenten dat het hem niet goed gaat. Maar als zo'n moment lang duurt wordt dat vervelend. Kun je het geloven dat ik er door heb leren liegen? 'Prima' ...

Ad Schaerlaeckens

Duivenvaccins - Peter ...

De laatste maanden zijn er diverse artikelen verschenen in duivenbladen over het vaccineren van de duiven. Ook ik heb er een aantal opmerkingen over gemaakt. Wat me echter opvalt, is dat de ...

Nieuwsbrief Dierenarts Peter Boskamp

Goed te weten - Ad ...

Er kwamen meerdere bedankjes binnen voor wat ik ooit schreef m.b.t. voor lichten van de kwekers voor het koppelen. Ik schreef dat ik dat nog nooit gedaan had bij de duivinnen. Sommigen, (en ...

Ad Schaerlaeckens

Hallo allemaal - ...

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg meerdere berichten waarom er nog geen nieuw journaal was...? Ook waren er mensen ...

Evelien's Journaal

Minder actief - Ad ...

Ja het klopt dat ik de laatste tijd minder actief ben. Dat heeft alles te maken met medicatie die me zweverig, onvast en vooral moe maakt. Hopelijk niet voor lang.

Ad Schaerlaeckens

FORMULIEREN

HET LIJKT TE GAAN LUKKEN - Peter Theunis - - Duivenvlucht.nl

Op het kweekhok worden alleen duiven doorgehouden die met meerdere partners jongen geven die een 1e of top 10 NPO kunnen vliegen. Uit elke nieuwe kweker worden bij Jan in Friesland jongen op het kweekhok getest, zodat ik ook gelijk de waarde van hun doorkweek weet.

Ik kreeg onlangs de vraag wat ik aan gemoeten had als ik de Maris doffer niet had. Die persoon heeft mij denk ik de laatste 25 jaar niet gevolgd, want daarin heb ik in diverse samenspelen jaarlijks gemiddeld 10x de 1e gewonnen. Daarnaast meer dan 200x top 10 NPO met tal van overwinningen en tegen de 1.000 verschillende hokkampioenschappen of Asduif-titels op de verschillende niveaus.

Maar wat de Maris doffer betreft; ik heb het Millennium koppel enkele keren verbroken, maar met een andere duivin gaf hij niet één bruikbare duif. De duivin van het Millennium koppel daarentegen gaf wel met andere doffers teletekstvliegers. Millennium Girl bijvoorbeeld is een hele beste en komt uit Blauwe Zot x duivin van het Millennium koppel.

Samen op elkaar komen er gewoon geen slechte uit, vandaar dat dit één van de twee koppels is die ik niet omkoppel. In de jaren ’90 was dat met mijn teletekstkoppel ook het geval. Daar kwamen alleen maar goede duiven uit, maar met andere partners niet één bruikbare.

Super Rossi was een topkweker, alle nieuwe aankopen gingen gelijk tegen hem. Vaak kwamen daar gelijk toppers uit. Het jaar erop werden de nieuwe aankopen vol verwachting tegen andere bewezen kweekdoffers gekoppeld, maar kwamen er bij sommige alleen waardeloze graaneters uit.

Vandaar dat een kweker hier pas een kweker is als hij of zij met meerdere partners goede jongen kan geven en ook de doorkweek goed is. Ik denk bijvoorbeeld aan Rocket van ‘99 en Witbuik van ‘97 die nu dik 20 jaar later nog steeds in elke stamboom van mijn beste duiven voorkomen.


29 JAN VERZORGING

Als je met duiven wilt slagen, begint dat met een perfecte verzorging. Zo ben ik al enkele keren bij Gerard en Bas Verkerk op bezoek geweest en zoals de meeste die daar eens geweest zijn wel weten, moet je daar niet te vroeg zijn. Tijdens de eerste uren van de dag wordt namelijk alles spic en span gemaakt. Een proces dat zich in de middag nogmaals herhaalt.

Natuurlijk kan het ook wat minder, maar droge mestmethodes in de zitbakken zijn niet aan mij besteed. Hier liggen roosters in de kweekbakken met mestlades, maar die worden elke dag schoongemaakt. Er ligt Vloerdekkorrel op de bodem dus daar heb ik geen werk aan, alleen af en toe met de brander en hark eroverheen.

Op een kilo voer doe ik dagelijks 10 ml Origanum Red en een stenen pikpotje gevuld met Champions Mineralenmix. Naast tweemaal per week een maatschep Prestavit voeg ik geen grit of wat dan ook toe. Mineralenpoeder zit al gekorreld in de emmer.

De hokken staan hier dagelijks open, de kweekduiven zitten 24 uur per dag met een open voorfront. Bij de vlieg- en jonge duiven staat ook alles open, inclusief plafonds. Ze zitten met deze natte dagen de hele dag in de regen als ze dat willen. Hier geen verwarming, de hokken zijn met dit weer gewoon slecht. Ik denk dat wanneer je hok nu aangenaam is, je prestaties in het vliegseizoen gaan tegenvallen.

Er zijn nogal wat duivenmelkers met een kuchje. Vaak hebben die een hok dat potdicht zit en wordt dat zonder masker betreden. Zet gewoon alles zoveel mogelijk open, duiven zijn geen mensen en kunnen daar prima tegen. Begin daar wel pas in het najaar mee, zodat ze daar aan kunnen wennen. Zo heb ik veel duiven bijgehaald die het hier gewoon een lange periode slecht hadden, omdat ze niet gewend waren om veel in de buitenlucht te vertoeven.

Natuurlijke weerstand is alles voor duiven. Door frisse lucht, goed voer en goede bijproducten vind je hier geen natte mest bij de jongen in de schaal, ook al is de luchtvochtigheid 100% met deze dagen. Duiven met natte mest horen niet op een hok te zitten, want daar mankeert iets aan.

Op de bovenstaande foto zie je Witbuiks Blue op haar jongen. Als men op de glans let die er op die duiven zit, zie je wat ik bedoel met een natuurlijke weerstand, frisse lucht, goed voer en goede bijproducten.


28 JAN KWALITEIT

Zoals we met onze voermengelingen en producten naar kwaliteit streven, doen we dat ook met de duiven. Gisteren vermeldde ik Millennium’s Winner die bij Jan gevlogen heeft en inmiddels tegen de beste kweekduiven wordt gekoppeld. Vandaag meer over Rossi’s Warior.

Rossi’s Warior is ook een succesvol kruisingsproduct tussen Rocket en Super Rossi. Haar moeder is een zus van Super Boy (1e provinciaal tegen 17.334d. Uit Super Rossi, dus). Super Boy is ook vader van de 9e nationaal Asduif. Rossi’s Warior won haar prijzen bij Jan, waaronder:

3e provinciaal Asduif dagfond Friesland.

1e Sens tegen 2.244 duiven.

1e Bourges tegen 1.476 duiven.

7e NPO Sens tegen 6.252 duiven.

17e NPO Bourges tegen 3.661 duiven.

17e NPO / provinciaal Deurne tegen 12.469 duiven.

22e NPO Châteauroux tegen 2.379 duiven.

44e NPO / provinciaal Weert tegen 12.193 duiven.

66e NPO Troyes tegen 7.270 duiven.

Let wel, Jan speelt 250 km verder dan mij!

Vorig jaar zat Rossi’s Warior voor het eerst op het kweekhok en gaf ze gelijk Millennium’s Warior. Deze won de 1e Morlincourt tegen 1.247 duiven en de 11e provinciaal Morlincourt tegen 11.790 duiven. Een vliegduif om in de gaten te houden dit jaar, dus.

KWEEKSTRATEGIE

Ik houd me al 25 jaar vast aan de gedachte dat 1e prijswinnaars voortkomen uit 1e prijswinnaars. Als je een stam duiven met goede genen hebt, blijft dit in elke generatie doorgeven. Idem bij top 10 NPO-winnaars, ook die komen vaak voort uit top 10 winnaars op de NPO-vluchten. Daarom doe ik die nooit weg.

Ik heb mijn gehele duivencarrière een zwak gehad voor top 10 NPO-winnaars, omdat die altijd in de kopgroep van een lossing vliegen. Dat zulke duiven dat aan hun nageslacht doorgeven, zie je aan de twaalf top 10 NPO-plaatsen bij mij en de acht top 10 NPO-plaatsen bij Jan afgelopen jaar. Op beide locaties werd ook een NPO-overwinning behaald.

Bij het winnen van een 1e NPO moet je ook een beetje mazzel hebben natuurlijk, maar toch lukt het me de laatste jaren steeds gemakkelijker om een 1e NPO te winnen. Ook Jan pikt nu ieder jaar wel een NPO-overwinning mee.

Uit de vele referenties die ik ieder jaar ontvang, blijkt dat er veel liefhebbers met onze duiven provinciale of NPO-vluchten zijn gaan winnen. Voorheen lukte hun dat niet, sommige twijfelden op een gegeven moment zelfs aan hun hok.

Ik schrijf het regelmatig: bouw, ogen, pluim, naar voren of naar achteren hellend, groot of klein… Niets van dit interesseert me nog. Het enige waar het om draait is het pakket genen van een duif. Zit er een goede stam achter, dan komt het er ongetwijfeld een keer uit.

Zo heb ik zelf maar weinig duivenkeurders gekend die ook op de vluchten week in week uit presteerden. Als je er verstand van claimt te hebben en een hok met enkel perfect gebouwde duiven bezit, moet je toch elke week uitpakken met minimaal 80% prijs per viertal. Dan heb ik het nog niet over aantallen prijzen per honderd- of tiental.

Ik heb genoeg top vliegduiven gekend met een perfecte bouw die niet één goed jong op de wereld konden zetten omdat ze simpelweg over een ratjetoe voorvaders beschikten. Daar kwam ik in 1980 als 13-jarige knul al achter. Ik had een prachtige bonte doffer die dat jaar 1e werd op de tentoonstelling met een hoge score op vliegindruk. Hij kon echter niet één prijs gevlogen krijgen en kwam vaak dagen later thuis.

 SPONSOREN

 

Bonnenverkoop.nl

 

 
 
 

GESPONSORDE LINKS

Logo of the Loft

EENHOKSRACEN

 

 

 

 

 

DUIVENTRANSPORT

MAGAZINES

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor