Beantwoord 14 vragen en laat ons weten hoe u de duivensport beleefd!

KLIK HIER EN VUL IN!

INLOGGEN/AANMELDEN

Als u gebruikt wilt maken van onze website moet u zichzelf allereerst registreren

KALENDER

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

TIPS & MEER....

LAATSTE NIEUWS

Opleren - Ad ...

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. Meen toch dat we dat iets genuanceerder moeten zien. Een tijdje terug was ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen deze morgen Sjan belde en zei dat ‘we de eerste waren’ vreesde ...

Ad Schaerlaeckens

Pseudomonas aeruginosa ...

Een duivenmelker zei afgelopen week bij het onderzoek van zijn duiven tegen mij, dat hij het idee had dat ik antibiotica wel heel erg haatte. Ik moest glimlachen.

Nieuwsbrief Dierenarts Peter Boskamp

Tijd vooruit > -;) - Ad ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: 'Zo is het Engels koningshuis voor de roddelbladen een onuitputtelijke ...

Ad Schaerlaeckens

Oude doos - Ad ...

  Iedereen heeft van die momenten dat het hem niet goed gaat. Maar als zo'n moment lang duurt wordt dat vervelend. Kun je het geloven dat ik er door heb leren liegen? 'Prima' ...

Ad Schaerlaeckens

Duivenvaccins - Peter ...

De laatste maanden zijn er diverse artikelen verschenen in duivenbladen over het vaccineren van de duiven. Ook ik heb er een aantal opmerkingen over gemaakt. Wat me echter opvalt, is dat de ...

Nieuwsbrief Dierenarts Peter Boskamp

Goed te weten - Ad ...

Er kwamen meerdere bedankjes binnen voor wat ik ooit schreef m.b.t. voor lichten van de kwekers voor het koppelen. Ik schreef dat ik dat nog nooit gedaan had bij de duivinnen. Sommigen, (en ...

Ad Schaerlaeckens

Hallo allemaal - ...

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg meerdere berichten waarom er nog geen nieuw journaal was...? Ook waren er mensen ...

Evelien's Journaal

Minder actief - Ad ...

Ja het klopt dat ik de laatste tijd minder actief ben. Dat heeft alles te maken met medicatie die me zweverig, onvast en vooral moe maakt. Hopelijk niet voor lang.

Ad Schaerlaeckens

FORMULIEREN

HET LIJKT TE GAAN LUKKEN - Peter Theunis - - Duivenvlucht.nl

 

Ik las bij Theo Pander over de kleur van de voetringen. Hier zijn die voor de speelduiven al 30 jaar goud voor de Gouden Ringen competitie van de FZN. Die ringen zijn bijna 3x duurder dan gewone, maar er zitten ook geldprijzen en een kampioenschap aan vast. Ik heb daar nooit geld op toegegeven, dus het is voor mij een goede investering.

Het nieuwe seizoen is op veel hokken begonnen, iedereen is aan het koppelen of heeft dit al gedaan. Een ieder stelt zijn eigen plan op in de hoop dat we half april kunnen starten. Hier gaat dat bij de oude duiven al jaren hetzelfde; ik koppel ze tussen half januari en februari, daarna brengen ze jongen groot, broeden ze nog een dikke week na en gaan ze op weduwschap.

De voeding is altijd hetzelfde en ik leer ze voor de eerste prijsvlucht hoogstens twee keer op. Ik zoek niet naar motivatie en toon dus niet, omdat ik elke week wil presteren en niet enkele vluchten. Vorig jaar heb ik de oude duiven de laatste vlucht de gehele dag bijeen gelaten met een topresultaat, maar in het verleden ook vaak genoeg met een slecht resultaat. De goede duiven zaten vroeg en de mindere duiven met dezelfde motivatie niet. Kortom, goede duiven maken het verschil voor je, getoond of niet.

Olympic Millennium kon alleen per honderdtal winnen, ze kwam altijd recht uit de lijn, hoe de wind ook stond. Wat dat betreft heb ik geluk dat zij ook goede kinderen en kleinkinderen geeft. Bij Willem de Bruijn en mijzelf won een kleinkind teletekst en een kind van haar werd 13e nationaal Asduif.

Olympic Millennium stamt uit een winnaarslijn, maar het is beslist geen zekerheid dat alle topduiven ook goed kweken. Ik heb er genoeg gehad die geen enkele bruikbare duif gaven, zowel in de directe kweek als de nakweek.

In een ver verleden kocht Mike Ganus zowat alle duiven op die WHZB of NPO-vluchten wonnen. Enkele brachten goede jongen voort, maar de meeste waren waardeloze graaneters. Vandaar dat mijn keuze altijd naar een stam duiven gaat die aan elkaar verwant is met in alle generaties topduiven. Een mengelmoes is niet aan mij besteed.

Na de verkoop in 2006 hield ik de vijf Asduiven die dat jaar bij de jonge duiven in de top 13 van Brabant 2000 stonden, inclusief de oude Witbuik. Omdat ik goed wilde starten kocht ik nog tien koppels eitjes uit afdelingswinnaars, die ik gelijk op het kweekhok zette.

Twee jaar later was er daar niet één meer van aanwezig. De nazaten van de vijf Asduiven en het laatste jong uit de oude Witbuik zetten mij weer op het spoor richting het podium. Die duiven waren allen wel aan elkaar verwant.


31 DEC OUDJAARSDAG

Het jaar 2020 zal de boeken in gaan als het ‘coronajaar’. Ik hoop dat de vaccins het virus snel de kop indrukken. We kennen inmiddels allemaal wel iemand in de persoonlijke kring die het heeft gehad of eraan is overleden.

Begin jaren ‘90 zette uit het niets de jonge duivenziekte adeno op. Je had brakende duiven met diarree. Er werd van alles ingezet om het probleem op te lossen; appelazijn, linksdraaiende yoghurt, etc. Het hielp echter niet. Er kwamen werkende medicijnen, maar de adeno leek te muteren. De duiven gingen met de jaren sneller dood, terwijl ze in het begin alleen een weekje ziek waren.

Nu spreekt men over rota. De verschijnselen lijken op die van adeno, maar er komt nu ook sterfte bij kijken. Er zijn inmiddels vaccins die het sterven tegen lijken te gaan, maar of het weggaat… Met adeno zijn we inmiddels 30 jaar verder, maar het is er nog steeds.

Persoonlijk denk ik dat corona er over 30 jaar ook nog is. Weliswaar beter onder controle, maar met af en toe jaren dat door mutatie de vaccins op halve kracht werken en er dus meer mensen last van hebben. Bij een regulier griepvirus is dit ook zo.

Het moge na zo’n jaar duidelijk zijn: pluk de dag en geniet er zoveel mogelijk van. Wat dat betreft zijn wij duivenliefhebbers gezegende mensen. Iedere week zitten we vol goede hoop en dat begint al bij het nieuwe leven in de broedschotel; ligt er een toekomstig kampioen in of niet.

Wij wensen iedereen een goede jaarwisseling en een sportief en gezond 2021.


29 DEC SPECIALISME

Eind jaren ’90 speelde ik nog samen met mijn zwager en schoonvader en werd ik bestempeld als jonge duivenspecialist. Op die discipline won ik zowat alles wat er te winnen viel in de toenmalige ZNB. In ‘97 won ik met een oostenwind ZNB Bourges en in ‘98 deed ik dat met een westenwind nog eens over.

In ‘99 werd Brabant 2000 opgericht en won ik gelijk het 1e hokkampioenschap jong en de 1e Asduif jong met Iron Man. Toen kwam Bourges en de eerste dopingcontrole. Ik won die dag de 5e NPO. De geruchtenstroom kwam op gang en men dacht dat ik wel door de mand zou vallen, maar nee dus. Het winnen ging door evenals de dopingcontroles die bijna jaarlijks werden uitgevoerd. In 2002 won ik in de FZN zelfs alle Gouden Cracks jong.

EINDE COMB. EMBREGTS-THEUNIS-BOWE

In 2006 eindigde de toenmalige combinatie. Mijn zwager had een duivenallergie en ik was het zat om dagelijks meermaals naar mijn schoonvader te lopen, want daar stonden de hokken. Dat jaar werd niet zonder glans afgesloten met de 1e, 2e, 6e, 8e en 11e Asduif jong in Brabant 2000. Een uitpuilende zaalverkoop volgde, maar er waren maar 50 duiven aanwezig. Meer hielden wij er in de winter niet door.

Diverse kopers mailden mij in de jaren erna hoe super ze waren geslaagd met hun aankoop. Ludo Claessens – een grote jonge duivenconcurrent destijds – was er ook met vriend Sakis. Ludo vroeg me wat ik de beste duivin vond. Ik zei Super Vedetje, een dochter van Iron Man die zelf naar Japan vertrok.

Super Vedetje bracht het jaar erop gelijk de 1e en 3e nationaal Orléans voor Ludo Claessens, die mij diezelfde dag nog dolenthousiast opbelde. Hij vertelde me nooit eerder zo’n duivin te hebben gezien. Revermann uit Duitsland kocht dan weer Le Mans Queen (dochter van de oude Witbuik) die daar voor topnakomelingen zorgde.

EEN NIEUW BEGIN

Zelf hield ik de nog slecht bevruchtende oude Witbuik, de jonge Asduiven van 2006 en wat zomerjongen aan voor het geval ik verder zou gaan met de duivensport. Op advies van mijn vrouw heb ik in 2007 weer een hok gebouwd en in 2008 won ik gewoon weer meerdere malen teletekst met de jonge duiven.

In 2010 won ik onder meer de 1e, 4e en 8e nationaal Orléans tegen dik 60.000 duiven. De 1e nationaal kwam uit Cannonball, die zelf ook teletekst won. Cannonball kwam uit Rocketeer (in 2006 de 1e Asduif Brabant 2000) x Super Girl (zus van Young Witbuik en in 2006 de 2e Asduif jong Brabant 2000).

De 4e nationaal was Blue Rocket. Hij werd dat jaar 3e Gouden Crack jong en kwam uit Rocketeer x dochter van Fientje van Davy Tournelle. Blue Rocket was een topkweker en werd onder andere vader van de 1e NPO Orléans van A. Smits en de 1e NPO Argenton. Ook is hij vader van Millennium, de duivin van het Millennium koppel en (groot)moeder van meerdere 1e NPO-winnaars waaronder Avatar en Olympic Millennium. De 1e NPO Châlons-en-Champagne bij Jan dit jaar heeft aan beide kanten Blue Rocket als opa.

De jaren 2011 en 2012 volgden met meermaals met vijf jonge duiven op teletekst op de NPO-vluchten. Ook in 2010, 2011 en 2012 werden er dopingcontroles uitgevoerd vanwege het sterke spel met de jonge duiven.

HET OUDE DUIVENSPEL

Vanwege mijn destijds drukke bestaan ontbrak het aan tijd om ook goed met de oude duiven te spelen. Dit veranderde toen ik meer tijd kreeg en mezelf ook daarop toelegde. De monden werden snel gesnoerd en ik was niet langer alleen de jonge duivenspecialist. Het is inmiddels niet meer te tellen hoe vaak ik 1e hokkampioen ben geworden met de oude duiven in Brabant 2000 op zowel de snelheid als dagfond.

VANDAAG DE DAG

Inmiddels ben ik meerdere malen Gouden afdelingskampioen in de FZN en werd ik de laatste vier jaar 11e, 10e, 4e en 3e Beste Liefhebber van Nederland. Daarvoor moet je toch echt op alle afstanden je best doen, de top 100 van al die jaren is namelijk terug te vinden met opvallend weinig bekende namen daarin.

In de jaren na ‘93 werd er tegen de 200x top 10 op de officiële NPO-vluchten gewonnen (er zijn er namelijk die top 10 in de afdeling ook teletekst noemen…) en zijn er circa vijftien NPO-overwinningen geboekt.

Ook in dit coronajaar – waarin vele die zichzelf hoog hadden staan door de mand vielen – won ik op alle disciplines in Brabant 2000 het 1e hokkampioenschap (op de midfond 2e), alsmede 1e Gouden afdelingskampioen. En ja, dat gaat alleen met topduiven, topvoeding, topbijproducten en een topverzorging.

De selectie hier is nog altijd bikkelhard. Aan gezondheid sleutelen of gekwetste duiven houden doe ik niet. Er zitten nog negen duiven van 2019 op het oude vlieghok, de rest is jaarling. Alleen superduiven belanden op het kweekhok. Ik heb nog steeds een hekel aan veel duiven, alleen nu zitten er wat meer dan in 2006 wegens de vele roofvogelaanvallen. Daardoor sneuvelde onlangs nog een duif van 2019.

Dat ik nog altijd graag met jonge duiven speel en dit niet verleerd ben kon men zien op de laatste vlucht van dit jaar; Châteaudun. Daar won ik de eerste twaalf in Rayon 2. Van de 94 mee wonnen 21 duiven 1:100 en 47 stuks 1:10. Ter vergelijking: de winnaar in Rayon 1 zat na mijn 27e duif.

Enfin, er is niets mis met jezelf af en toe eens op de borst slaan. Nee, ik heb zelf meer moeite met mensen die de waarheid achterhouden, verdraaien of dingen anders voordoen dan ze zijn.SPONSOREN

 

Bonnenverkoop.nl

 

 
 
 

GESPONSORDE LINKS

Logo of the Loft

EENHOKSRACEN

 

 

 

 

 

DUIVENTRANSPORT

MAGAZINES

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor