Beantwoord 14 vragen en laat ons weten hoe u de duivensport beleefd!

KLIK HIER EN VUL IN!

INLOGGEN/AANMELDEN

Als u gebruikt wilt maken van onze website moet u zichzelf allereerst registreren

KALENDER

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

TIPS & MEER....

LAATSTE NIEUWS

Opleren - Ad ...

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. Meen toch dat we dat iets genuanceerder moeten zien. Een tijdje terug was ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen deze morgen Sjan belde en zei dat ‘we de eerste waren’ vreesde ...

Ad Schaerlaeckens

Pseudomonas aeruginosa ...

Een duivenmelker zei afgelopen week bij het onderzoek van zijn duiven tegen mij, dat hij het idee had dat ik antibiotica wel heel erg haatte. Ik moest glimlachen.

Nieuwsbrief Dierenarts Peter Boskamp

Tijd vooruit > -;) - Ad ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: 'Zo is het Engels koningshuis voor de roddelbladen een onuitputtelijke ...

Ad Schaerlaeckens

Oude doos - Ad ...

  Iedereen heeft van die momenten dat het hem niet goed gaat. Maar als zo'n moment lang duurt wordt dat vervelend. Kun je het geloven dat ik er door heb leren liegen? 'Prima' ...

Ad Schaerlaeckens

Duivenvaccins - Peter ...

De laatste maanden zijn er diverse artikelen verschenen in duivenbladen over het vaccineren van de duiven. Ook ik heb er een aantal opmerkingen over gemaakt. Wat me echter opvalt, is dat de ...

Nieuwsbrief Dierenarts Peter Boskamp

Goed te weten - Ad ...

Er kwamen meerdere bedankjes binnen voor wat ik ooit schreef m.b.t. voor lichten van de kwekers voor het koppelen. Ik schreef dat ik dat nog nooit gedaan had bij de duivinnen. Sommigen, (en ...

Ad Schaerlaeckens

Hallo allemaal - ...

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg meerdere berichten waarom er nog geen nieuw journaal was...? Ook waren er mensen ...

Evelien's Journaal

Minder actief - Ad ...

Ja het klopt dat ik de laatste tijd minder actief ben. Dat heeft alles te maken met medicatie die me zweverig, onvast en vooral moe maakt. Hopelijk niet voor lang.

Ad Schaerlaeckens

FORMULIEREN

HET LIJKT TE GAAN LUKKEN - Peter Theunis - - Duivenvlucht.nl

In Nederland is het appels met peren vergelijken, dat is inmiddels wel duidelijk. Dat is ook de reden dat veel kampioenschappen mij weinig zeggen, vooral die waarbij de punten uit zwakke samenspelen worden gehaald. Het zou eerlijker zijn als ze die uit de afdelingen halen, dan komen de ware kampioenen naar voren.

Op 12 september maakte ik met de jonge duiven een knaluitslag vanuit Châteaudun (451 km) door de eerste twaalf te winnen tegen 2.500 duiven in het Rayon. De eerste duif speelde de 3e NPO tegen 6.277 duiven, waarbij de winnaar van dat concours 6 minuten los speelde.

Tussen de aankomsten van mijn eerste zestien duiven zat 3 minuten. De eerste duif maakte 1401mpm en de zestiende 1387mpm, die stond in het NPO-concours op de 30e plaats. De eerste duif komt uit Avatar (zoon Millennium koppel) x een dochter van Super Rossi. Ik had die dag zes duiven op teletekst met tussen mijn eerste en zesde 6mpm verschil.

Jan Timmermans won diezelfde dag in Friesland royaal de 1e vanuit Châlons-en-Champagne (471 km) met 10mpm los in het NPO-concours. Zijn eerste duif maakte 1371mpm. Zijn zestiende duif zat 18 minuten later en werd 96e. Bij ons in Brabant 2000 vielen twintig duiven in de 10mpm verschil dat Jan los vooruit de 1e speelt.

De duif bij Jan komt uit een zoon van het Millennium koppel (een broer van Avatar dus) x een kleindochter van Super Rossi. Kortom, een soortgelijke koppeling, alleen 260 km verderop in Nederland met dezelfde lossingsomstandigheden. Jan had die dag vijf duiven op teletekst met tussen zijn eerste en vijfde 22mpm verschil. Dat ze hier beduidend dikker vielen, kan ik niet ontkennen.

De eerste zestien duiven hier en bij Jan die dag komen nagenoeg uit dezelfde lijnen. Toch vond ik dat Jan beter speelde omdat hij de 1e en ik de 3e NPO won, maar dat ligt denk ik aan mijn winnaarsmentaliteit. De 1e NPO van Jan zit nu op het kweekhok en is een topper in de hand. Bovendien heeft hij twee superlijnen in zijn afstamming. Nu maar afwachten of die genen ook goed doorkomen in de nazaten ervan.


DE WET VAN DE SLIMSTE

De kweekduiven hebben allemaal eitjes, dit weekend controleer ik of ze bevrucht zijn. De vliegduiven zijn aan het laatste deel van hun rui bezig, enkele staan nog op één of twee pennen.

Het weer was mooi gisteren, dus mochten de vliegers naar buiten. De roofvogel had dit in de gaten en hoopte op een vervroegde kerstmaaltijd. Hij pakte er één maar liet hem los, dus een halve staart eruit. Het ging om één van de twee reservedoffers die hier nog zitten.

Hij had dus geluk ditmaal, maar ik houd ze er niet voor binnen. De eerstvolgende dag dat het mooi weer is, gaan ze gewoon weer los. Alles beter dan een hok vol stramme, stijve duiven. Iedere topsporter traint in de winter gewoon door. Misschien dat ik daarom zelden last heb van scheefvliegers.

Wel heb ik enkele keren een duif met de vleugel uit de kom gehad. Die vleugel houden ze dan omhoog en daar is niets meer aan te doen. Zo’n duif gaat nooit meer vliegen. Vaak komt het doordat ze ergens uit schrik tegenaan vliegen, bijvoorbeeld door een roofvogelaanval. Zulke duiven vind je enkele dagen later terug verscholen onder een struik of het hok.


VIES WEER

Gisteren viel er regen, regen, en nog eens regen. Weer om binnen te blijven, dus. In de hokken wordt het dan ook snel een vochtige bende.

Hier hebben nagenoeg alle kweekduiven gelegd. Enkele zomerjongen nog niet, maar die doen daar altijd wat langer over als ze voor het eerst moeten leggen. Super Rossi zit ook tegen een zomerjong gekoppeld. Hij bevruchtte vorig jaar niet meer, daarom zet ik daar geen bewezen kweker meer tegen.

Nu zijn natuurlijk de wonderen de wereld niet uit. Cannonball stopte in zijn 9e levensjaar met bevruchten, maar het jaar erop bevruchtte hij elk ei. Hetzelfde overkwam Young Witbuik (is van 2008), die bevruchtte in 2019 niet, maar in 2020 heb ik er 14 jongen van gekweekt. Ik ben dus benieuwd wat hij dit jaar doet.

Wat dat betreft is Super Rossi een jonge kerel met voor zijn leeftijd een toplichaam waar geen sleet op zit, ondanks dat hij drie jaar wedstrijden heeft gevlogen voordat hij naar de kweek ging.

GOEDE DUIVEN

De afgelopen maanden heb ik veel verkopingen gevolgd. Sommige verkochten totaal en andere lijken maar enkele goede duiven te hebben waar ze jongen uit aanprijzen. Er zijn duidelijk meer papieren tijgers (stamboomduiven) dan topduiven.

Het is en blijft moeilijk om een hok met goede duiven op te bouwen. Als je twaalf koppels uitstekende vliegduiven hebt, word je beste liefhebber van Nederland. Zo simpel is dat. Daarom zeg ik wel eens: steek alle duiven die 4x de 1e in eigen vereniging winnen in de mand, dan weet je snel hoeveel goede duiven je hebt. De meeste grote duivenmelkers van Nederland kunnen ze in een 6-vaksmandje houden. Wat zijn er dus maar weinig goede duiven.

Hier zitten 28 vliegkoppels, maar die hebben stuk voor stuk goed gepresteerd en bij allen staat iets achter de naam, van 1e prijs tot top 25 NPO of Asduif. Ondanks dat zal 75% hiervan door de mand vallen tijdens de selectie van 2021.

Tussen de 28 kweekkoppels zitten meer dan 15 NPO-/ of provinciale winnaars. Tevens hebben alle kweekduiven waarmee gevlogen is teletekst gewonnen of zijn zij Asduif geworden. Verschillende kwekers hebben bij de top 25 nationale Asduiven gestaan. De kwekers die niet hebben gevlogen hebben allen één of meerdere toppers grootgebracht.

Hier verdwijnen ieder jaar kweekduiven van het toneel omdat er vliegduiven op het kweekhok bijkomen, inclusief enkele prachtige zomerjongen uit topkwekers. Duiven die top vlogen maar niet goed kweken, gaan er meteen uit. Ik houd ook niet van stokoude kweekduiven.

Ik heb enkele oude kweekduiven: één van 2011, twee van 2014, één van 2015 en drie van 2016. De rest is van 2017, 2018 en 2019. De oudste tien vliegduiven zijn van 2019 en de rest is jaarling. Young Witbuik verblijft al jaren in Friesland.

 

 SPONSOREN

 

Bonnenverkoop.nl

 

 
 
 

GESPONSORDE LINKS

Logo of the Loft

EENHOKSRACEN

 

 

 

 

 

DUIVENTRANSPORT

MAGAZINES

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor