Beantwoord 14 vragen en laat ons weten hoe u de duivensport beleefd!

KLIK HIER EN VUL IN!

INLOGGEN/AANMELDEN

Als u gebruikt wilt maken van onze website moet u zichzelf allereerst registreren

KALENDER

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

TIPS & MEER....

LAATSTE NIEUWS

Opleren - Ad ...

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. Meen toch dat we dat iets genuanceerder moeten zien. Een tijdje terug was ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen deze morgen Sjan belde en zei dat ‘we de eerste waren’ vreesde ...

Ad Schaerlaeckens

Pseudomonas aeruginosa ...

Een duivenmelker zei afgelopen week bij het onderzoek van zijn duiven tegen mij, dat hij het idee had dat ik antibiotica wel heel erg haatte. Ik moest glimlachen.

Nieuwsbrief Dierenarts Peter Boskamp

Tijd vooruit > -;) - Ad ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: 'Zo is het Engels koningshuis voor de roddelbladen een onuitputtelijke ...

Ad Schaerlaeckens

Oude doos - Ad ...

  Iedereen heeft van die momenten dat het hem niet goed gaat. Maar als zo'n moment lang duurt wordt dat vervelend. Kun je het geloven dat ik er door heb leren liegen? 'Prima' ...

Ad Schaerlaeckens

Duivenvaccins - Peter ...

De laatste maanden zijn er diverse artikelen verschenen in duivenbladen over het vaccineren van de duiven. Ook ik heb er een aantal opmerkingen over gemaakt. Wat me echter opvalt, is dat de ...

Nieuwsbrief Dierenarts Peter Boskamp

Goed te weten - Ad ...

Er kwamen meerdere bedankjes binnen voor wat ik ooit schreef m.b.t. voor lichten van de kwekers voor het koppelen. Ik schreef dat ik dat nog nooit gedaan had bij de duivinnen. Sommigen, (en ...

Ad Schaerlaeckens

Hallo allemaal - ...

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg meerdere berichten waarom er nog geen nieuw journaal was...? Ook waren er mensen ...

Evelien's Journaal

Minder actief - Ad ...

Ja het klopt dat ik de laatste tijd minder actief ben. Dat heeft alles te maken met medicatie die me zweverig, onvast en vooral moe maakt. Hopelijk niet voor lang.

Ad Schaerlaeckens

FORMULIEREN

HET LIJKT TE GAAN LUKKEN - Peter Theunis - - Duivenvlucht.nl

Het seizoen is bijna ten einde en dus zijn we weer bezig met volgend jaar. Nu al schreeuwt men hoe het moet met het vliegprogramma. Gelukkig hebben wij met dit mooie weer nog twee nalijn vluchten, maar in sommige afdelingen is alles al klaar omdat bepaalde schreeuwers ieder jaar hun jongen verspelen. De hand in eigen boezem steken is er niet bij. Af en toe nagaan waar ze het lieten liggen in het proces naar de vluchten toe, ook niet.

De meeste duivenmelkers maken ieder jaar dezelfde fouten. En wie de minste fouten maakt, wordt elk jaar kampioen. Zo simpel is het. Maar luistert men naar die kampioenen? Nee. Men luistert liever naar de meest luidruchtige. Zij die je niet terugziet op de uitslag, maar toch behoorlijk vol zijn van zichzelf.

Ik vind dat je degene die uitblinkt op zijn discipline mee moet laten denken over het vliegprogramma voor dat desbetreffende onderdeel. Maar laat een overnachtspeler zich bijvoorbeeld niet bemoeien met een jonge duivenprogramma of andersom.

Meelopers herken ik snel. Vandaag voeren ze dit merk, morgen dat. Dit jaar dit op de bodem, volgend jaar dat. Zij hebben geen plan, structuur of systeem. Ze wisselen maar af denkende dat het ‘m daar in zit en dat is jammer, want die mensen komen er nooit. En de enige schuldige in dat verhaal zijn zij zelf.

Het hoeft niet moeilijk te zijn, ik leg al jaren uit hoe ik het doe. Qua voeding jaarrond één mengeling en verder altijd open hok en plafond, zodat er frisse lucht is in het hok. Om de dag Naturaline met extra look in het drinkwater, Vloerdekkorrel op de bodem en een harde selectie op gezondheid.

Mijn jonge duiven worden stevig opgeleid en de vliegers krijgen als bijproducten Champions Mineralenmix, Beute’s Olympic MG Mix en de mineralen- en conditiepoeder van Mariën. Dat wordt met Ropa-B voederolie aan elkaar geplakt en that’s it.

De medische begeleiding is indien nodig in handen van Belgica de Weerd, maar neem van mij aan dat als je jaarlijks van april tot september op alle disciplines goed wilt presteren, je medicatie zoveel mogelijk moet laten staan.

Hier dus al jaren hetzelfde systeem waar zelden van afgeweken wordt. Hier wordt hard geselecteerd op kwaliteit. Voor volgend jaar blijven vier overjarige doffers en zes duivinnen op het vlieghok, de rest jaarlingen. Alleen het beste is goed genoeg en alleen de uitblinkers verhuizen vervroegd naar de kweek.


16 SEP NOG TWEE VLUCHTEN

Zoals het er nu uitziet kan Rayon 1 zaterdag de dienst uitmaken, de wind staat dan oost of noordoost. En als de kans er is, moet je hem nu eenmaal grijpen. Hier gaan de jonge duiven mee. De oude duiven krijgen rust en kunnen hun jongen in relaxmodus grootbrengen.

Het kweekhok wordt weer aangevuld met meerdere topvliegers uit mijn vlieghok en dat van Jan. Vroeger zette ik elke teletekstvlieger op het kweekhok en niet zonder succes, mijn betere duiven kwamen daar altijd uit voort. Nu blijven de teletekstvliegers gewoon op het vlieghok, anders kan ik een kweekhok bijzetten.

De NPO-winnaars gaan wel direct naar het kweekhok en duiven met meerdere teletekstplaatsen ook. Toch blijft er nog één duivin van 2018 op het vlieghok ondanks dat zij 2x teletekst won. Ik denk dat zij nog meer op haar conto heeft, dus mag ze nog een jaar vliegen om haar palmares op te sieren.

Overigens praat ik dan alleen over teletekstwinnaars op de daarvoor aangewezen NPO-concoursen en niet over de top 10 plaatsen in de afdeling zoals sommige doen.


14 SEP NIET ALLEEN OP EIGEN HOK

Niet alleen in Hoeven was het afgelopen weekend feest, in Donkerbroek (Friesland) ook.

In 2006 verkocht ik totaal en stopte de combinatie met mijn schoonvader en zwager. Op die verkoop kwam een toen 24-jarige Jan Timmermans uit Friesland 300 km gereden om iets te bemachtigen. De prijzen waren boven verwachting hoog, dus dat lukte hem niet.

Hij nam contact met mij op, maar ik had nog maar enkele koppels jongen zitten. Wel kende ik een melker die in een echtscheiding lag en hier net acht late jongen uit de beste had gehaald. Jan kocht er daar vier van over en het jaar erop speelde hun jongen direct verschillende keren teletekst in Friesland.

Na een periode van gezin stichten, huis bouwen en bedrijf oprichten nam Jan in het najaar van 2012 weer contact met mij op. Ditmaal met de vraag of die series draaien met de jonge duiven daar ook zou lukken. “Waarom niet?” zei ik. Als het hier lukt, dan daar ook. Vanaf toen besloot ik Jan te helpen op voorwaarde dat al zijn andere duiven verwijderd zouden worden en alles op mijn manier zou gaan.

Ik had zoiets al eerder gedaan met zogenaamde vrienden, die na hun succes direct voor het grote geld kozen en de duiven die ze van mij hadden gekregen voor veel geld verkochten. De eerste jaren was ik dus argwanend om mijn beste duiven naar Friesland te sturen, maar toen ik zag dat het Jan niet om het geld te doen was en hij luisterde naar hoe ik het hier deed, zijn er steeds betere duiven die kant op gegaan.

En dat hebben ze geweten de laatste jaren met de jonge duiven in Friesland. Dit jaar kwamen ze daar wat later op gang door privéomstandigheden en rotweer, maar ik vertelde Jan om vertrouwen te hebben in hun kwaliteiten. Afgelopen weekend op de natour van Burdinne (284 km) dus de 1e tegen 10.362 duiven, maar de echte klapper kwam enkele uren later op de NPO-vlucht uit Châlons-en-Champagne (472 km). Daar werd tegen 6.221 duiven begonnen met 1-6-7-8-10-11-12-16-21-22-27-52-53 enz. Kortom, een geweldige afsluiter.

HET MILLENNIUM KOPPEL

In 2017 heb ik het Millennium koppel voor het eerst samen gezet. Onder de eerste vijf jongen zat Olympic Millennium, 2e Olympiade duif. Avatar won de 1e NPO Quiévrain in Friesland, Maximal Rocket werd 5e provinciaal Asduif en Millennium won de 1e en 9e NPO op teletekst.

Olympic Millennium en Maximal Rocket zijn nestliggers, evenals Millennium en New Maxi. Die New Maxi won niet één prijs als jong, maar was prachtig om te zien. Ik gaf hem aan Jan voor de kweek omdat hij in mijn ogen geen slechte kon zijn. Bij Jan werd het een topkweker met meerdere kinderen die teletekst wonnen op de daarvoor aangemerkte NPO-concoursen.

New Maxi is dus ook vader van de 1e NPO Châlons-en-Champagne afgelopen weekend. De 6e NPO is dan weer een kleinzoon van Space Girl, de halfzus van Super Rossi. Zij komen beide uit Miss Goldnugget, de dochter van Young Witbuik.

De 7e NPO komt ook uit een zoon van het Millennium koppel die Jan afgelopen najaar mocht kiezen uit drie zomerjongen die ik uit het Millennium koppel voor de kweek had gezet. De 8e NPO is een inteeltkind uit Young Witbuik en de 10e NPO komt uit een zoon van Super Rossi x een duivin van Frans Maris. De 11e NPO is ook weer een kleinkind van Space Girl uit hetzelfde koppel dat de 6e NPO won.

Al met al zijn het dus zowel bij Jan als bij mij de nazaten van het Millennium koppel, Super Rossi en Young Witbuik die het verschil maken. Een kind van New Maxi wint in Friesland de 1e NPO en één van zijn nestligger Millennium hier de 6e NPO. Kortom, goede duiven komen uit goede en niet anders.

Bij de referenties hoort ook Richard van de Haterd, die op de nalijn de 1e won in Afdeling 3 Oost Brabant.


13 SEP EEN MOOIE AFSLUITER

De duiven van Châteaudun kwamen super; de eerste twaalf in het Rayon kwam niet eerder voor. In 2011 won ik eens de eerste tien, maar dit is een nieuw record.

Van Sens verwachtte ik vorige week meer omdat de duiven beter waren. Toch viel dat resultaat tegen, vermoedelijk omdat ze na de lossing in een buienlijn zaten. Dit weekend wist ik dus niet wat ik kon verwachten. Ze waren minder dan de week ervoor, maar zijn in de mand dus goed opgelopen.

Afgelopen week heb ik een mestonderzoek laten doen naar eventuele mandbesmettingen zoals coccidiose of wormen, maar men kon niets vinden. Overal afblijven is dan het beste medicijn.

De eerste twaalf duiven kwamen zo goed als gelijk, maar er kan er maar één de 1e zijn, en dat was een kind van Avatar (1e NPO winnaar en zoon van het Millennium koppel x zus Super Daisy (dochter Super Rossi)).

De 2e komt uit een zoon van 13 van Herman Bevers x dochter Super Rossi. De 3e komt uit een zoon van Sonny x Cher Gebr. Scheele gekoppeld aan Super Daisy (1e NPO Argenton en dochter van Super Rossi). De 4e komt uit Warior (2e nationaal Asduif) x dochter Millennium koppel (zij won zelf ook teletekst) en de 5e uit het Millennium koppel.

De 6e komt uit Lichte Super Rossi (zoon Super Rossi) x samenkweek Willem de Bruijn uit Murphy’s Law x Olympic Millennium. Een jong uit diezelfde samenkweek won gisteren bij Willem ook teletekst. De 7e komt uit Blue King (3e nationaal Orléans) x New Goldstar (1e NPO Fontenay).

De 8e komt uit een zoon van het Millennium koppel x Golden Ace (dochter Super Rossi). Zij zijn ook ouders van de twee nationale Asduiven 008 en 009 bij Jan. De 9e komt uit National Jelle van Jelle Roziers (1e x 2e nationaal Asduif KBDB) x dochter Millennium koppel.

De 10e komt uit een zoon van Super Rossi x de Looyschelder duivin en de 11e uit een doffer van Verkerk x dochter Super Rossi (zus Super Daisy). De 12e komt uit Lichte Super Rossi x samenkweek Willem de Bruijn.

Morgen meer over de topresultaten van Jan Timmermans die zowel op de natour- als jonge duivenvlucht de 1e wegkaapte in Friesland.


09 SEP NOG ENKELE WEDSTRIJDEN

Het aantal vluchten neemt in rap tempo af. Hier nog één jonge duivenvlucht en drie natourvluchten. De jonge duiven hebben dan 10x in de mand gezeten. Vanwege een jaar met veelal W/ZW wind is het moeilijk selecteren, maar alles aanhouden gaat ook niet.

Nu ken ik mijn duiven goed en zie ik vrij snel waar wel of geen toekomstperspectief in zit. Als ik moet selecteren middels de 1:100 regel zoals ik altijd doe, dan hoef ik er niet veel door te houden. Dit jaar waren het alle weken andere voorop.

Zo zal ik best duiven verwijderen die een 1e hebben gewonnen en duiven aanhouden die niet één fatsoenlijke prijs hebben binnengesleept. Ze moeten me aanstaan en ik moet erin vertrouwen dat het een goede kan worden.

Zo was ik 30 jaar geleden voor het eerst bij van Hove-Uytterhoeven, toen ook met een wisselvallig seizoen wat weer betreft. Gust vertelde me dat hij alle jonge duiven aanhield dat jaar. Selecteren op de uitslag ging gewoon niet.

Alles aanhouden is hier nu geen optie, ik ben klaar met timmeren en er komt geen bak meer bij. Er zullen oude duiven vervroegd naar de kweek gaan of verhuizen. Ik geef een jaarling altijd voorrang als ik daar wat in zie.SPONSOREN

 

Bonnenverkoop.nl

 

 
 
 

GESPONSORDE LINKS

Logo of the Loft

EENHOKSRACEN

 

 

 

 

 

DUIVENTRANSPORT

MAGAZINES

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor