Ik houd altijd drie weersites in de gaten: Meteoblue (altijd negatief), Weerplaza (altijd positief) en een Noorse weersite waar ook Pitts hun informatie vandaan haalt. Laatstgenoemde weersite zit het vaakst juist en voorspelt voor morgen prachtig weer op de vlieglijn.
COMBINATIE ENTING ROTA/PARAMYXO
Volgend jaar ga ik voor het eerst de combinatie enting rota/paramyxo toepassen bij de jonge duiven. Ik heb diverse liefhebbers gesproken die hier ervaring mee hebben. Zij kregen nog wel adeno, maar zonder dodelijke afloop. Bij mij ook dit jaar weer dode jongen alsmede in de vereniging. Ik ben overal open over en hoop dat anderen dit ook gaan toepassen om ellende voor te blijven.
Hier kweek ik altijd nog een ronde van de beste kwekers en die speen ik eind juli, dit jaar waren dat 18 jongen. Zij zaten in een apart hok, kwamen niet los of met andere duiven in aanraking. Ook daarvan ging de helft dood aan het rotavirus. De mest werd groen/geel en enkele dagen later was het gebeurd.
Dit is een virus waar ik eerst niet in geloofde en met mij veel dierenartsen die je eerst een scala aan medicijnen voorschrijven. Uiteindelijk dooft het zoals veel virussen wel uit, maar als je pech hebt kost het je 10-50% van je jonge duivenbestand.
De geleerde dierenartsen zullen je vertellen dat uiteindelijk na 14 dagen van alles en nog wat in de pot te hebben gekieperd, product A of B helpt. Maar geloof mij, zonder die producten was dat na 14 dagen ook gebeurd. Zonder middelen te noemen; ik heb alles al getest en niets helpt. Mijn hoop is daarom gevestigd op de combinatie enting die verkrijgbaar is in België. Volgend jaar hoop ik te kunnen vertellen of het werkt.
ONE EYE COLD
Hetzelfde zien we bij one eye cold. Dit kregen mijn zomerjongen die in de ren zitten, niet buiten vliegen of in contact komen met andere duiven, ook. Hiertegen helpt ook geen medicijn, zalf of druppel. Ook dit heb ik uitvoerig getest. Ze donker zetten? Laat me niet lachen… In Friesland zie je dit probleem minder. Althans, Jan heeft nog nooit one eye cold gehad.
Eén ding lijkt te helpen, weliswaar niet genezend, maar versnellend. Rook na de eerste symptomen de duiven op zaterdag uit met een Koudijs tablet. Dat verergert de situatie en daardoor trekt het sneller weg, zo lijkt het. Na één week zijn de problemen zo goed als verdwenen. Doe je dit niet, dan sluimert het een maand lang van de ene naar de andere duif, zelfs van het ene naar het andere oog.
Verstand heb ik er niet van – ik ben immers geen dierenarts – maar ik vertel gewoon wat ik zie en constateer. Of een ander het daarmee eens is of niet, interesseert me niet.
26 AUG HET WEER
Sommige Belgen zijn gefrustreerd dat al op dinsdag besloten werd om af te gelasten. Kijk, je bent een meestervoorspeller als je op dinsdag het weer van het weekend kunt voorspellen tegenwoordig. Hier zou het afgelopen nacht stormen. Alles wat los zat, moest naar binnen. Nou, het zal best ergens gewaaid hebben, maar hier niet.
Ik kom dan weer terug op mijn ervaring uit de aardbeientijd. De derde week van juli en de eerste twee weken van augustus zijn altijd bloedheet, daarna valt er veel regen en is het wisselvallig. In september worden de weersomstandigheden vaak weer wat beter.
Als we dus nog later met de jonge duiven starten, kunnen we dit spel beter schrappen. Ik blijf erbij: start 23 juni met een uitloop naar eind september. Van eind juli tot half augustus kunnen we inspelen op de weersomstandigheden zonder dat de jonge duiven een gebrek hebben aan ervaring.
De tot de langste dag verduisterde duiven beginnen nergens pluimen te laten vallen voor oktober. De goede spelers weten dat, de mensen aan de bestuurstafel zonder duiven daarentegen niet.