Beantwoord 14 vragen en laat ons weten hoe u de duivensport beleefd!

KLIK HIER EN VUL IN!

INLOGGEN/AANMELDEN

Als u gebruikt wilt maken van onze website moet u zichzelf allereerst registreren

KALENDER

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

TIPS & MEER....

LAATSTE NIEUWS

Opleren - Ad ...

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. Meen toch dat we dat iets genuanceerder moeten zien. Een tijdje terug was ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen deze morgen Sjan belde en zei dat ‘we de eerste waren’ vreesde ...

Ad Schaerlaeckens

Pseudomonas aeruginosa ...

Een duivenmelker zei afgelopen week bij het onderzoek van zijn duiven tegen mij, dat hij het idee had dat ik antibiotica wel heel erg haatte. Ik moest glimlachen.

Nieuwsbrief Dierenarts Peter Boskamp

Tijd vooruit > -;) - Ad ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: 'Zo is het Engels koningshuis voor de roddelbladen een onuitputtelijke ...

Ad Schaerlaeckens

Oude doos - Ad ...

  Iedereen heeft van die momenten dat het hem niet goed gaat. Maar als zo'n moment lang duurt wordt dat vervelend. Kun je het geloven dat ik er door heb leren liegen? 'Prima' ...

Ad Schaerlaeckens

Duivenvaccins - Peter ...

De laatste maanden zijn er diverse artikelen verschenen in duivenbladen over het vaccineren van de duiven. Ook ik heb er een aantal opmerkingen over gemaakt. Wat me echter opvalt, is dat de ...

Nieuwsbrief Dierenarts Peter Boskamp

Goed te weten - Ad ...

Er kwamen meerdere bedankjes binnen voor wat ik ooit schreef m.b.t. voor lichten van de kwekers voor het koppelen. Ik schreef dat ik dat nog nooit gedaan had bij de duivinnen. Sommigen, (en ...

Ad Schaerlaeckens

Hallo allemaal - ...

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg meerdere berichten waarom er nog geen nieuw journaal was...? Ook waren er mensen ...

Evelien's Journaal

Minder actief - Ad ...

Ja het klopt dat ik de laatste tijd minder actief ben. Dat heeft alles te maken met medicatie die me zweverig, onvast en vooral moe maakt. Hopelijk niet voor lang.

Ad Schaerlaeckens

FORMULIEREN

 

HET LIJKT TE GAAN LUKKEN - Peter Theunis - - Duivenvlucht.nl

Er staan nog drie jonge duivenvluchten op het programma. Vijf zijn er achter de rug, eigenlijk vier, en eerlijk gezegd nog niet één met een fatsoenlijk of selectief verloop. Volgend weekend ziet het er ook niet goed uit. Nee, het jonge duivenspel sterft uit op deze manier.

Nu ze zo laat starten zouden ze ons tot eind september spelmogelijkheden moeten gunnen en de NPO-vluchten verdelen van half augustus tot eind september. We kunnen eind september nog prima 450 km spelen. Nu zien we drie NPO-vluchten verdeeld over twee weken. Bij wisselvallig weer en vaak W of ZW wind vallen die op dezelfde plaatsen of in het water.

Mijn mening is anders dan die van vele, dat weet ik inmiddels wel, maar geef mij maar warm weer met een vroege lossing, dan kunnen we vliegen en hebben we vaak selectieve concoursen. Met regen draait het vaak uit op een waaivlucht. We worden verplicht om meer oude duiven te houden, je kan je jongen amper selecteren op deze korte waaivluchtjes.

In België zijn ze een week later begonnen met de jonge duiven. Vorige week Châteauroux, nu Bourges en dan nog drie vluchten. In totaal dus 5x boven de 400 km, dan is het kaf van het koren gescheiden en weet je met wie je verder kan. Stel een vitesse programma op voor hen die hier niets in zien. Tien vluchten tot 250 km, dan kunnen zij daar hun plezier uit halen.

Het is jammer dat het zo slecht gesteld is met de Nederlandse duivensport, met name bij de jonge duiven. Des te meer omdat dit komt doordat we een handjevol leidinggevenden hebben zonder verstand van postduiven.

Met de huidige training en begeleiding van onze atleten kunnen zij meer aan dan we denken. De meeste tegenslagen zitten bij de hokken die er niets aan doen en niet voor een gedegen opleiding zorgen. We zetten een kind van 8 jaar ook niet gelijk op het voortgezet onderwijs, zo is dat ook met jonge duiven. Die kunnen we best zelf wegwijs maken.

Zo moet er ook een inkorfbeperking komen om het leuk te houden. Ja, ik speel zelf ook met 116 jongen, maar ik kan er met 60 ook gemakkelijk af. Iedereen zou met 80 jongen moeten mogen starten en de rest als invliegduif, zodat er aangevuld kan worden indien nodig. Bij de oude duiven heb je aan 40 stuks genoeg met hetzelfde principe; de rest als invliegduif om eventueel aan te vullen.

TERUG NAAR DE REALITEIT

De vijfde jonge duivenvlucht zit er dus op met in de vereniging voor de vijfde keer de 1e, dit keer met een dochter van Avatar die zelf een 1e NPO won en kind is van het Millennium koppel gekoppeld aan een volle zus van Super Daisy. In het samenspel werd het de 3e.

Niet geheel tevreden, maar meer zat er niet in deze week. De eerste twee kwamen recht uit de goede lijn met een snelheid waarvan ik dacht dat ze niet te kloppen waren, maar aangezien ik niet de enige ben met duiven mee waren er in Brabant 2000 toch nog 19 duiven sneller van de 16.292d.


21 AUG TELETEKST

Onlangs ontving ik een mail van een liefhebber met de vraag hoe vaak ik op teletekst heb gespeeld. Die tel ben ik kwijtgeraakt, maar op de officieel als NPO aangemelde vluchten ruim boven de 100x. Ook het aantal NPO overwinningen weet ik niet meer. De 2e plaatsen zijn er in ieder geval een stuk meer.

Zo werd ik in ´99, toen Brabant 2000 werd opgericht, 1e hokkampioen en 1e Asduif. Ook daar ben ik vaak op alle disciplines 1e hok en 1e Asduif geweest. Ik ben zelf meer prestatie- dan kampioenschapsgericht, maar in de laatste 20 jaar zijn er op alle podia heel wat titels behaald.

Dat zoiets met goede duiven moet gebeuren die verder kunnen dan een rondje om de kerk, is zeker. De begeleiding houd ik zo goed als ieder jaar hetzelfde, medisch handel ik alleen wanneer ik dat nodig acht. Het gehele jaar door veel open hok, ik wil hier geen watjes of duiven die bij de verwarming moeten zitten.

Ik geloof niet in opvoeren, vandaar al jaren de eigen voermengeling die onze zoon verdeelt in verschillende landen. Met mij diverse tophokken die dit al jaren naar tevredenheid gebruiken.

Ook ik ben in al die jaren tegen problemen aangelopen waar geen enkele dierenarts bij kon helpen. Je korft nu eenmaal in met andere liefhebbers en haalt duiven bij uit een ander milieu. Het meeste heb ik opgelost middels een harde selectie op gezondheid. Wie niet gezond blijft hier, verdwijnt. Vooral bij de kweekduiven komt er op de verplichte entingen na nooit medicatie in de drinkpot of over het voer. Zij kweken met een open voorfront en wie daar niet tegen kan, gaat eruit.

In dat kweekhok zitten alleen duiven die NPO vluchten of teletekst hebben gewonnen, sommige zelfs 3x teletekst. De meeste hebben diverse malen een 1e gewonnen of zijn Asduif geweest. Nieuwe aanschaf wordt hier één jaar getest, dan nog één jaar bij Jan, en daarna is het vaak game over.

Natuurlijk ga ik vaak over de tong. Het kan niet anders dan dat ik doping zou geven, vijf controles later rijd ik alle dagen met de duiven en ben ik vaste klant bij De Weerd. Denk je nu echt dat ik mijn goede naam en die van mijn gezin te grabbel zou gooien voor doping? Of dat ik alle dagen met de duiven op pad ga en dan kan presteren van april tot september?

Nee, het is gewoon een kwestie van standvastigheid. Waai niet met alle winden mee, heb goede duiven en een tomeloze inzet. Dat is de enige vorm van prestatieverhoging op mijn hokken. Van duiven weet ik verder niets, anders haalde ik de rotzooi er tijdens het spenen wel uit en vloog ik enkel met tien koppels oude duiven.


20 AUG PONT-SAINTE-MAXENCE

Deze zaterdag 290 km voor de jonge duiven met zoals het er nu uitziet een ZW5 wind. Als ze niet opletten zijn ze zo 100 km verder, vooral hier op de voorvlucht. Het toeval wil dat ze vorig jaar van Pont-Sainte-Maxence dik 2200mpm maakten en ik toch gewoon twee duiven top 10 Brabant 2000 draaide. Dit zie ik nu niet snel gebeuren. Ze zijn net gescheiden, bewust wat later om vanaf volgende week naar topvorm te groeien.

Het is Brabant 2000 gelukt om alsnog een mooi resterend programma neer te zetten met achtereenvolgend 290, 355, 355 en 450 km. Daarna nog twee nalijn vluchten van 250 en 290 km, dus in totaal nog zes mooie testgelegenheden.

Afgelopen weekend won ik dus 1e, 7e en 8e La Souterraine 635 km. De 1e en 3e duif zijn beide van 2018 en bakten er als jong niets van. Op Gien 450 km waren ze echter wel bij de eerste, ééntje zelfs op teletekst. Hadden we die vlucht niet gevlogen, dan leefden ze waarschijnlijk allebei niet meer.

Wat ik daarmee wil zeggen is dat duiven die later op de dagfond uitblinken de kans moeten krijgen om als jong één of twee keer verder dan 400 km te spelen, anders verdwijnen er veel potentieel goede dagfond duiven vroegtijdig van het toneel. Alles aanhouden lukt nu eenmaal niet.

Al zolang ik duiven heb werden de jongen die op de laatste NPO-vluchten uitblonken niet alleen mijn beste oude duiven op de NPO-vluchten, maar ook in de kweek en de nakweek. Vandaar dat ik vind dat jonge duiven voldoende testmogelijkheden en hardheid moeten krijgen.

Ik ben niet de slimste, maar weet wel dat we in de jaren ‘00 naar de Dierenbescherming en WOWD zijn gaan luisteren en gestopt zijn met verdere jonge duivenvluchten. Tevens begonnen de vluchten steeds later. De tijd heeft ons geleerd dat we dubbel zoveel jongen verspelen op vluchten van amper 200 km en ook bij de minst geringe tegenwind een hoop oude duiven verliezen.

Mijns inziens waren we met het oude systeem dus beter af. Ook vlogen de jonge duiven hier altijd samen met Zeeland, Brabant 2000 en Oost Brabant op de ZNB-concoursen en hadden we veel slimmere en taaiere duiven die hun genen doorgaven aan de volgende generaties. Nu kweken we meer watjes en moet men uit alles kweken wat veren heeft om aan aantallen jongen te komen die we vervolgens massaal weer verliezen omdat ze over geen enkele kwaliteit beschikken.

Het was beter geweest als men naar ervaren duivenliefhebbers had geluisterd die het beste met hun dieren voor hebben in plaats van studentjes die een functie hebben gekregen maar nergens pap van hebben gegeten. Zij kunnen vaak een postduif niet eens van een bosduif onderscheiden.

Gaat Nederland niet ten onder aan steeds meer onzinnige wetten en regeltjes, opgesteld door mensen zonder ervaring of kennis van zaken? Mensen die aan touwtjes mogen trekken zouden eerst eens 20 jaar praktijkervaring op moeten doen voordat ze allerlei regels mogen verzinnen.

LogoSPONSOREN

 

Bonnenverkoop.nl

 

 
 
 

GESPONSORDE LINKS

Logo of the Loft

EENHOKSRACEN

 

 

 

 

 

DUIVENTRANSPORT

MAGAZINES

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor